Николай Учиков: Нека да оставим негативизма настрана в името на отбора

галерия:

снимка: БФВ

Диагоналът на мъжкия национален отбор по волейбол Николай Учиков призова всички да бъдем обединени преди Европейското първенство, което ще се проведе в България и Италия. След близо 2-годишно отсъствие в състава на мъжкия национален отбор отново се завърна Николай Учиков, който е състезател на аржентинския UPCN (Сан Хуан ). 29-годишният диагонал, естествено, веднага се отзова на поканата от Пламен Константинов. Намираме го в Правец, където е подготовката на тима за Европейското първенство 2015 в България и Италия. Ето какво разказа Николай Учиков пред официалния сайт на БФВ volleyball.bg за своето състояние и очакванията си за Евроволей 2015.

- Как се чувстваш в Правец след високопланинския лагер на Белмекен?

- Все още се аклиматизираме. Вече няколко дни тренираме тук. Сравнително по-лесно е, отколкото беше на Белмекен, заради условията там, естествено. Но общо взето започваме да показваме някакви добри неща...

- Завръщаш се в националния отбор след 2-годишно отсъствие. Имаш ли проблеми с влизането във форма след лятото?

- Не, никакви. Искам да кажа, че съм зареден много с енергия. Въпреки че не съм тренирал, тази енергия е налице. Имам огромно желание и нещата ми се получават. Бързо се съвместих с колегите. Въпреки, че не е като да ме няма от много време. И дори да не съм тренирал от началото на лятото, навлизам във форма.

- Кое е най-трудно за теб към момента?

- Макар да се чувствам във форма, най-трудното е да вляза в желаната форма. Малко или много доста време не съм играл волейбол. Иначе за времето на моето отсъствие нещата не са се променили кой знае колко. Тръпката винаги я има. Освен това сега се готвим за много хубаво състезание – Европейското първенство, което ще е в България! А това е много важен факт, който действа мотивиращо.

- За първи път работиш с Пламен Константинов. Как го възприемаш?

- Доволен съм, че тренирам под негово ръководство. Досега бях чувал само за неговата работа в чужбина, но сега я виждам нагледно. Тренираме много хубаво, работим добре под негово ръководство. Смятам, че Пламен е човек, който знае много за тази игра, разбира много играта. Мисля, че и резултатите през този сезон показват, че сме на прав път.

- Оптимист ли си, че ще намериш място в групата за Европейското първенство?

- Аз съм реалист. Винаги има вариант нещата да не се получат. Колкото и да искаш да направиш нещо както трябва, понякога не се получава. Най-важното за мен сега е, след тези два лагера – на Белмекен и тук в Правец, и всички контроли, които предстоят, да намерим най-верния ритъм. И като цяло да свършим добра работа преди Европейското първенство. А дали ще попадна в състава, дали аз ще играя, или не - това е решение на треньорския щаб. Има тактически и психологически моменти при този избор. Защото всеки играч е различен тип и има различен стил на игра. Може би отстрани изглежда, че играем едно и също, но сме много различни като състезатели. А ръководителите ни са хора, които знаят кой, какво и как може да играе. Както и къде може да помогне. Затова всичко е до преценка спрямо нуждите на отбора и това, което трябва за момента.

4148200

- Какви са твоите очаквания за Европейското първенство?

- Да направим нещо по-голямо от предишни форуми. Имаме медал от Европейско преди 6 години. Въпросът е да постигнем нещо пред родна публика. Ако не друго, то поне да зарадваме родните фенове и да стане хубаво, интересно първенство.

- Кой ще спечели шампионата?

- Силно се надявам да сме ние!

- Прогноза за четворката?

- Франция, Полша, Италия и, дай боже - България.

- Какъв е твоят призив към българската общественост и феновете преди Евроволей 2015?

- Да ни подкрепят, както досега, защото имаме нужда от тях. Призовавам за момента да бъде оставен настрана целият негативизъм! Да престанат междуособиците, отрицателните настройки спрямо федерация и ръководители, защото в крайна сметка важен е отборът! Всички знаят за проблемите, които имаме или сме имали, но това не трябва да пречи точно в този важен момент. И всички заедно да насочим усилията си към достойно представяне на Европейското първенство!