Николай Драгиев за Sporta.bg: Швейцарски снайперист

галерия:

снимка: БТА/AP

Ако тенисът е един от любимите ви спортове, то няма как името на Николай Драгиев да ви е непознато. Ники е един от най-разпознаваемите гласове на "Евроспорт" и в българския телевизионен ефир изобщо, когато стане въпрос за обичаната от милиони игра с малката жълта топка.

 А след като вече познавате отлично гласа на Николай Драгиев от огромния брой мачове, които е коментирал и продължава да коментира за вас, Sporta.bg ви предоставя възможност да се запознаете по-отблизо и с перото му.

Николай Драгиев е едно от топ попълненията в нашата нова рубрика "Колонката на...", в която нашите външни автори ще ви предоставят експертна оценка за най-актуалните теми от деня в различните спортове.

One shot – one kill или „един изстрел една жертва”, това е простото правило към което се стреми всеки уважаващ себе си снайперист. Най-добрите в този смъртоносен занаят са способни с часове, даже с дни да очакват безмълвно подходящия момент, за да натиснат спусъка и да елиминират набелязаната цел, понякога от дистанция до два километра. Интересен е произходът на самата дума ,,снайпер”. Оказва се, че това е дребна и изключително потайна птица, чието отстрелване сред професионалните ловци в миналото се е считало за признак на голямо майсторство.

Тук обаче няма да ви разправям за Крис Кайл, чиято история сигурно мнозина от вас вече познават, благодарение на нашумелия филм, умело режисиран от Клинт Истууд, а за един друг, също тъй съвсем реален човек. Той отдавна се е превърнал в легенда, не на последно място заради феноменалната си точност, пространствена ориентация и усет към геометрията на тенис корта. Вместо винтовка „Ремингтън” и патрони калибър 7,62 мм, той си служи с ракета „Уилсън” и стандартни тенис топки, а неговите ,,жертви” се разминават обикновено с разочарование и чувство за безпомощност.

За професионалните тенисисти гореспоменатото правило би трябвало да звучи - "един сервис една точка”. В днешно време в този спорт не можеш да стигнеш до никъде, ако не притежаваш ефективен и надежден сервис, в което има известна ирония, защото в миналото, когато тенисът все още е прохождал, този удар е имал съвсем различна роля.

Самата дума ,,сервис” - услуга, произхожда от схващането, че онзи, който вкарва топката в игра, прави услуга на партньора. Пионерите на играта едва ли са си представяли до каква степен ще еволюира този удар през годините и най-вероятно самата концепция за директна точка от сервис би им звучала абсурдно. Разбира се, причините за това са свързани с развитието на технологиите, но този материал е посветен на един от най-големите майстори на началния удар – Роджър Федерер, а поводът е наскоро отбелязаният от него ас номер 9000. По този начин швейцарският снайперист стана четвъртият играч, стигнал до тази граница след Родик, Карлович и водача Иванишевич, който има 10 138 аса.

Макар че има и подобни случаи (финалът на Уимбълдън 2009 г.), Федерер рядко записва скандално много директни точки от сервис и това постижение става възможно най-вече заради огромния брой мачове, които има зад гърба си (в началото на годината Федерер постигна победа номер 1000, спечелвайки финала в Брисбън). Почти всички експерти и бивши тенисвеличия са единодушни, че Маестрото е най-комплексният и завършен играч изобщо, но също така е вярно, че най-важният удар в неговия арсенал е сервисът. Без него едва ли би спечелил и половината от титлите в своята бляскава кариера. Когато сервира на високо ниво, той е способен да победи всекиго на каквато и да е настилка и обратно. Повечето съществени загуби за Федерер през годините са се получавали, когато поради някаква причина не е бил в състояние да използва в пълна степен ресурса на началния си удар. 

4090107

Въпреки че сигурно и самият той трудно би могъл да ви отговори, нека си зададем въпроса – как го постига чисто технически? Когато снайперистите търсят попадение в цел, отстояща на далечна или свръхдалечна дистанция (1500-2000 м), е необходимо да се отчетат един куп фактори – температура на въздуха, посока на вятъра, въздействието на гравитацията и дори въртенето на земното кълбо. В тениса ефективният сервис също е съвкупност от много отделни взаимосвързани елементи. Повечето треньори биха ви казали, че сервисът е най-вече въпрос на усет – или го имаш, или го нямаш. Всеки може да се научи да изпълнява начален удар, но не всеки е способен да го прави като Сампрас или Федерер. Тук може би е редно да отворя една малка скоба и да изразя мнението си, че Сампрас притежаваше дори по-убийствен сервис и от Федерер, и макар не толкова компексен като швейцареца, постигна легендарни резултати. 

Сервисът на Федерер се характеризира с изключително равномерно и балансирано изпълнение, при което всяка една част на тялото (колене, раменен пояс, ръце) си взаимодействат и се допълват. Мнозина сравняват технически подаването на Федерер с това на Григор, но Маестрото има по-хомогенно, по-опростено изпълнение, а оттам и по-ефективно. В първата фаза на движението, подобно на пружина, която се сгъва, се акумулира енергия, а в ударната част тази сила се освобождава с експлозивен ефект. Федерер практикува средновисоко хвърляне, или както още се казва, поставяне на топката във въздуха, но по-важното е това, че то не се различава ни най-малко при различните типове начален удар. Така съперникът е лишен от каквато и да е индикация къде ще бъде насочена топката. Все пак най-важната съставка в магическата формула си остава природният инстинкт и чувство към топката на Федерер, а също така и способността му бързо и точно да анализира ситуацията на корта и да подбира оптималния сервис срещу конкретния съперник.

4073366

Швейцарецът даде и ново измерение на понятието ,,въртелив сервис”, инструмент, с който твърде успешно изхвърля съперниците далеч извън пределите на корта и дори да не спечели точката директно, го прави обикновено с втория или най-много третия удар в разиграването.

Рано или късно винтовката на всеки един снайперист замлъква, а за нейния собственик остават кошмарите и душевните терзания, причинени от безбройните лица в мерника, преди да бъде натиснат спусъка. Ракетата на Федерер засега със закономерна последователност продължава да изстрелва ас, след ас, а нейният собственик без никакви угризения се е устремил към пореден рекорд, чието подобряване изглежда неминуемо.

И накрая, да не забравя – онзи видеоклип, пуснат преди няколко години, в който се вижда как Федерер сваля със сервис бутилка, поставена върху главата на човек, е чиста проба рекламна манипулация. Дори Роджър не е толкова точен...