Никола Дърпатов за Sporta.bg! Как се стигна до клонинга на Стяуа в Румъния

В последно време случаят със Стяуа (Букурещ) сериозно се раздуха из родните медии. Скандалите в Румъния пък бяха използвани за база за правенето на паралели със ситуацията в родния ЦСКА, където също беше създаден втори клуб, който се състезава в аматьорските групи. Феновете на ЦСКА 1948 дори стигнаха до там да си уреждат приятелски срещи с все още несъществуващ футболен отбор с очевидната цел да използват изключително интересния казус с ФКСБ и Стяуа. Това накара Sporta.bg да провери какво точно се случи на север от Дунава и кой е крив и кой е прав в създадената каша около славния армейски тим в Румъния. Потърсихме за мнение известният фен на ЦСКА и доскорошен служител в клуба - Никола Дърпатов. Ето какво ни изпрати той като отговор:

Как се стигна до клонинга на Стяуа в Румъния?

Както е известно бившият европейски шампион Стяуя в момента преживява един доста куриозен епизод от своята история. От началото на сезона клубът официално се преименува на ФКСБ, а новата емблема е факт вече две години. В същото време из долните дивизии в Румъния се появи нов ФК Стяуа, който е под ръководството на легендата Мариус Лакатуш и се кипри с името и емблемата на гранда от Букурещ. В същото време обаче историята на Стяуа си е при ФКСБ, а същото важи и за преобладаващата фенска маса на най-популярния клуб в северната ни съседка.

Как обаче се стигна до този парадокс с двата клуба, от които единият държи историята, а другият името и емблемата. През 1998 година ФК Стяуа се отделя официално от спортното дружество Стяуа, към което принадлежи от своето създаване. Това се случва поради изискванията на УЕФА, които нареждат клубовете да са търговски дружества. Футболният клуб е поет от Джиджи Бекали, който е изключително противоречива личност, а през 2003 дори успява да докара клуба до фалит, който е преодолян чрез смяна на управляващото дружество.

По онова време все още УЕФА няма чак толкова строги изисквания към лицензирането и поради тази причина Стяуа успява да се отърве от дълговете си, без да отнася наказания. Единственото последствие е, че Бекали официално се отказва от участие в новото дружество, като то е собственост на негови роднини и близки приятели. През 2011 спортният клуб Стяуа, който още е част от Министерството на отбраната и развива доста спортове, решава, че може да изкара няколко лесни милиона от играещия редовно по групите на Шампионската лига футболен отбор и завежда дело срещу ФК Стяуа за неправомерно ползване на името и емблемата.

Военните печелят процеса, но противно на техните очаквания Бекали не вади милионите на масата, а чисто и просто сменя емблемата, а по-късно и името на клуба, така че хем да запази връзката със Стяуа, хем да не даде нито лея на военните. Именно поради това те решиха да продължат играта и през миналата есен създадоха и нов футболен клуб. И тук вече нещата стават повече от куриозни.

Новото формирование, което сега стартира в най-ниското ниво на футбола в Румъния, има право да се нарича Стяуа, да ползва оригиналното лого и да играе на клубния стадион "Генча". То обаче няма никакви претенции върху историята и титлите на футболния отбор, който продължава да си съществува и да играе в Лига 1. Сред феновете естествено настъпи известно разцепление, което се подсилва и от факта, че Бекали така или иначе е недолюбван от голяма част от ултрасите на букурещкия гранд, които от години водят открита война с неговите методи на управление.

Какво ще се случи в крайна сметка предстои да видим. Ситуацията няма никакви допирни точки с нищо, което се е случвало в европейския футбол, като най-близкият аналог е австрийският Ред Бул (Залцбург) и алтернативната Аустрия (Залцбург).