Никола Дърпатов със специален коментар за Sporta.bg: ЦСКА отива на Сталинградска битка

снимка: cska.bg

Никола Дърпатов е познато име на всички фенове на ЦСКА. Той е сред най-върлите поддръжници на "армейците", чиято стена във Фейсбук от години се е превърнала във форум на "червените" привърженици. В последната година Дърпатов бе на работа в сайта на ЦСКА и е на "ти" със случващото се в кухнята на "Българска армия" и "Панчарево". Наскоро той напусна офисите в Борисовата градина, но думата и позицията му около ЦСКА на Ганчев и Стоичков винаги се чува и следва отзвук. Никола Дърпатов прие на драго сърце да коментира, специално и единствено за Sporta.bg, тежкия старт на сезона за клуба и предизвикателствата, които следват пред Стамен Белчев:

ЦСКА на кръстопът

Накъде ще тръгне ЦСКА в неделя? Това е един от най-горещите въпроси в родния футбол в последните дни. Незадоволителният старт на сезона изправи ЦСКА буквално до стената. Армейците, които афишираха амбиция за 32 титла през сезона, успяха да вземат само една единствена точка от първите два мача. Това не само постави под въпрос желанието да се посрещне предстоящия юбилей с чаканата от 10 години титла, но и сериозно разбуни духовете сред привържениците, които очакваха много повече от своите любимци. Още повече, че в първия кръг бяха изпуснати считани за сигурни три точки срещу Славия, а загубата от Лудогорец само повдигна градуса на напрежението. Вече се появят въпроси дали бяха взети точните попълнения и дали селекцията не е закъсняла с оглед на афишираните цели.

Сега предстои гостуване на Ботев, което неочаквано се превърна в рубикон за ЦСКА и ще е истинска Сталинградска битка. Възпитаниците на Стамен Белчев ще трябва да гонят задължително трите точки, защото в противен случай нещата в Борисовата градина съвсем ще загрубеят, но пък мачът дава и уникален шанс да се поправят лошите впечатления от старта в поредното дерби, което ще даде и отговор на много въпроси за близкото бъдеще на клуба. Лошата новина в случая е, че Ботев е един от най-неудобните домакини в последно време. ЦСКА няма победа като гост над жълто-черните вече цели седем години. На всичкото отгоре "канарчетата" демонстрират отлична форма от началото на сезона и показаха блестящи игри в Европа. Именно тук е и големият коз на ЦСКА. Както и да гледаме на нещата играчите на Ботев със сигурност ще са уморени от мача в четвъртък срещу Маритимо, а и ще мислят малко или много за реванша във Фуншал, който може да им отвори вратите към нови европейски подвизи. Бъдещето на Омар Косоко пък вероятно не е свързано с Първа професионална лига, а нападателят от Бенин е една от ключовите фигури в селекцията на Николай Киров.
 
Въпреки това напрежението е изцяло на "Българска армия". Не случайно армейците заминаха на необичаен четиридневен лагер преди ключовия мач. Изолацията е пълна, като мястото на тренировките на червените е строго засекретено. Тема на отделен разговор е дали минаването в нелегалност е правилният подход за свалянето на огромното напрежение от плещите на играчи и треньори. Поне в миналото резултатите от подобни решения винаги са били меко казано противоречиви, но пък и залогът е огромен. Бъдещето на Стамен Белчев на "Българска армия" също е под въпрос и според мнозина зависи изцяло от мача в неделя.
 
Дали цялата патърдия е помогнала с нещо ще разберем в неделя към 20:30 часа.