Незабравимите български голове: "Сан Сиро" на крака заради Ники Илиев

Николай Илиев
снимка: Guliver/Getty Images

"Незабравимите български голове" е рубриката на Sporta.bg, която ви връща назад във времето и ви припомня за най-паметните изпълнения на българските футболисти по света и у нас.

Днес рожден ден празнува Николай Илиев - легендарният защитник на Левски и националният отбор по футбол, който навършва юбилейни 50 години.

За по-младите ни читатели е редно да споменем, че това е един от най-добрите защитници в българската история, като е и първият българин, който играе в Серия А, след като Болоня го закупува от Левски през 1898 година.

Бивш капитан на "сините" той е носител на безброй купи и титли с екипа на отбора, а освен това е и част от Пеневата чета, достигнала до бронзовите медали на провелото се през 1994 година Световно първенство в САЩ.

Един от най-паметните му голове е през октомври 1988 година при гостуване на Левски на италианския феномен Милан на митичния "Сан Сиро". Левски губи срещата с 2:5, но голът на Илиев остава в паметта на всеки, имал удоволствието да го види.

Защитникът, който се слави с честите си голове, се проявява като изящен нападател, след като изкача от дълбочина, овладява топката на гърди и с клинично точен удар вкарва втория гол за "сините".

Ето и потвърждение за великолепния гол на днешния рожденик. Sporta.bg честити юбилея на легендата на българския футбол.