Невяна Владинова - повече умна, отколкото красива! Зарязва математиката заради спортния връх

Тя притежава рядката комбинация от хубост и ум, с която Господ дарява само избраните. Заради успехите на ансамбъла в последните години Невяна Владинова винаги оставаше в сянка. Може би затова впечатляващото й представяне в Рио де Жанейро се прие като приятна изненада. Не така обаче мислят нейните близки, които знаят през какво минава Неви, за да стигне до елита в свирепата конкуренция на художествената гимнастика. Сега, след като убеди и себе си на какво е способна, плевенчанката постави следващата цел - медал от игрите в Токио.

Пътят на Невяна Владинова към големия спорт изглежда предначертан. Още от малка тя се увлича по танците и на 5 години е пленена от магията на балетното изкуство. Нейните първи изпълнения бързо напускат пределите на детската стая, а само след година тя започва да тренира художествена гимнастика в местния клуб „Елегант“. Тренировките са тежки, но малката Невяна се справя отлично и се откроява в групата. Успява умело да съчетава спорта с уроците. Майка й Веселина определя дъщеря си като много умно дете, а през годините високото IQ й помага много и в гимнастиката.

„Беше нормално, но много, много умно дете. Обичаше математиката и ако не беше гимнастиката, най-вероятно щеше да се занимава с наука. Има интелекта да прецени колко ротации да направи, как да си хване топката. Когато трябва да се взимат мигновени решения, интелектът е много важен“, споделя гордата майка, която беше част от фенклуба на Владинова при заминаването на 22-годишната гимнастичка за Рио и при посрещането й 20 дни по-късно. Талантът на Невяна не остава незабелязан. На 11 години тя получава предложение да се премести в София, където започва тренировки в клуба на Нешка Робева, при треньора Мариана Василева.

„Когато трябваше да се премести в София, имаше леки колебания дали да го направи, но беше чисто по детски. Не мога да си представя как едно дете на 11 години може да реши само в такава ситуация. Беше много сериозно и трудно решение, защото трябваше да премести цялото си детство, училище и всичко останало в София. Тогава не работех. В началото на всяка седмица идвах да я гледам. Казах си, че няма как да оставя напълно отговорността за нейното развитие. Спяха в общежитието до Герена. Училище, тренировки – това беше целият й живот“, спомня си Веселина Владинова.

Но усилията започват да се изплащат. През 2014 г. Неви прави пробив и за първи път се класира за финалите в Гран при в Москва, където завършва 4-та на обръч. Завършва същата година с ново успешно състезание от сериите Гран при. Там печели бронзов медал в многобоя и 3 медала на отделните уреди - два сребърни на бухалки и на лента и бронз на топка. От тогава тя е редовен участник във финалите на почти всички големи състезания. Съчетанията й се отличават с висока степен на сложност, което впечатлява съдиите, и Владинова има запазено място в десетката.

Истински големият пробив на Невяна обаче дойде в Рио. На най-големия спортен форум прелестната плевенчанка показа висока класа, което й донесе 6-о място в квалификациите за многобоя и 7-о в крайното класиране. Дори участието на Неви на олимпийските игри обаче не може да накара майка й да промени един от своите принципи. „Аз не гледам състезанията й. Имам мои си лични притеснения и за да сме по-спокойни и двете, не гледам на живо как играе. Тя е рискова гимнастичка, съчетанията й са много сложни и наистина се притеснявам. Разбира се, след това гледам всичко на запис. По време на квалификациите бях с една приятелка и тя ми помогна да се изолирам от състезанието.“ Не така обаче стоят нещата с баща й и нейния дядо, които са най-големите фенове на Владинова. Когато тече състезание с участието на Неви, разбират всички съседи. 

Майката Веселина все пак си оставя вратичка, че може да вика за дъщеря си след 4 години в Токио. Бляскавото представяне на гимнастичката в Рио накара специалистите да я включат в списъка с потенциални медалистки. „Аз съм абсолютно убедена, че ще стигне до Токио. Бях казала, че ако се класира за следващата олимпиада, ще отида да я гледам“, зарича се Веселина. 

Гимнастичката остава здраво стъпила на земята. Най-важното, което й даде олимпиадата в Рио, е вярата, че поставената цел е постижима. „Определено повярвах в себе си малко повече, но не трябва да се главозамайвам, а да продължавам да тренирам здраво. Мотивирана съм, готова съм да покажа още много неща. Мисля, че от тук нататък ще вървя само нагоре и ще направя всичко възможно за това. Сега определено следващата ми мечта е медал от Токио", коментира Невяна.

Тя определи топлото посрещане на летище София като нещо повече от медал. За олимпийското отличие Неви просто трябва да продължи да твори това, което може най-добре – вълшебство с високо IQ.

Тодор Христов