Невъобразим обрат на Плишкова уби мечтата на Серина в Мелбърн

Непримиримата Каролина Плишкова се класира на полуфинал в Откритото първенство на Австрали след победа с 6:4, 4:6, 7:5 над Серина Уилямс в един от най-драматачните двубои през тази година в Мелбърн.

За чехкинята това ще бъде първи полуфинал в първия за годината турнир от Големия шлем, а успехът и е още по-ценен, тъй като дойде след изоставане от 1:5 в третата част. По пътя към обрата си, Плишкова спаси четири мачбола.

Американката ще трябва да почака до "Ролан Гарос" за нов опит да спечели своята 24-тата титла от Големия шлем, а Плишкова ще се изправи на полуфиналите в Мелбърн срещу Наоми Осака, която победи Елина Свитолива в другия четвъртфинал в тази част. 

Уилямс може да съжалява изключително, тъй като успя да поведе с два пробива за 5:1 в решителния трети сет. Още в седмия гейм тя имаше мачбол на свой сервис, но го пропиля, а след настъпване на линията с крак даде точка за пробив на Плишкова, от който чехкинята се възползва. 

Резултатът стана 3:5, а при втория си шанс да спечели мача на свой сервис, Серина допусна да изостане с 0:30, като при втората точка направи двойна грешка. Стигна се до брейкбол, от който Плишкова отново се възползва и върна и втория пробив. Сервирайки за равенство, Плишкова даде две точки за пробив, с цената на мачбол, но след уинър и топка в мрежата те бяха спасени. Стигна се до още един, но отново без успех и в крайна сметка Плишкова изравни за 5:5.

Още в следващия гейм тя чехкинята успя да пробие на 0, а след това от свой сервис спечели мача. 

Още при 5:1 Серина стъпи накриво и усещаше болки в глезена, но след двубоя призна, че не това е причина за загубата ѝ. "Глезенът ми е добре, може би утре ще го усетя. Мисля, че тя игра невероятно при мачболите, успя да нацелва линиите. Просто беше невероятна при тези точки. Мразя да викам терапевт на корта и просто не почувствах нужда да го правя. Смятах, че няма да е проблем и просто продължих", коментира Серина.

От своя страна Плишкова очаквано беше невероятно щастлива от своя успех. "При 5:1 умът ми вече беше в съблекалнята, но аз бях тук. Беше трудно, нямах много шансове, бях пропаднала психически. Просто си казах, че трябва да взема гейма за 2:5, а след това да търся възможности. Възползвах се от тях и ето ме сега тук", коментира Плишкова.