Немислимо! Федерер поведе с 2:0 сета, но загуби от Андерсън в епос

Маестро Роджър Федерер бе детрониран на любимата си трева и турнир - Уимбълдън от Кевин Андерсън в епичен четвъртфинал след 6-2 7-6(5) 5-7 4-6 11-13. Швейцарецът, който има 8 титли от Ол Инглънд Клъб, поведе с 2:0 сета и дори имаше мачбол в третата част, но после нещо в играта му се счупи. Бомбардирът от Южна Африка сътвори немислимото и постигна обрат, който със сигурност е най-великият в кариерата му. 

Федерер не отстъпваше и стъпка зад основната линия в началото, когато влизаше в разиграване от посрещане, и демонстрираше изящни техника и контрол, отвръщайки на мощните удари на опонента си с деми волета. В първия гейм Маестрото поведе 0-40 и проби.

Световният №2 затвърди без да отпусне точка и нямаше никакви признаци да бъде поставен под напрежение. В шестия гейм швейцарецът направи двоен брейк за 5-1, а след общо 26 мин. игра взе първия сет, губейки една единствена точка на свой сервис – 6-1.

Във втория гейм от следващия сет Андерсън проби за 2-0, което значеше първи брейк за шампиона през тазгодишното издание на Уимбълдън. Роджър изостана 0-3, но бързо намери път обратно към равенството – 3-3.

След серия от бързи подавания се стигна до тайбрек, в който 8-кратният шампион навакса мини-брейк пасив и затвори частта в своя полза – 7-6(5). Така спечели сет №300 на Уимбълдън.

federer

Подаващите доминираха в третия сет. В десетия гейм южноамериканецът сервираше за оставане в мача и дръпна 40-30, но загуби геймбола с непремерено излизане на мрежата. Роджър стигна до мачбол и го пропусна след бекхенд с рамката в аут, а после Андерсън се спаси – 5-5.

Нещо повече, световният №8 проби за 6-5 и вече подаваше за сета, като заличи изоставане от 0-40, за да стигне до точка за приключване и да я материализира – 7-5.

Първата трудност за Федерер в четвъртия сет дойде в седмия гейм, когато изостана 15-40. Това се оказа напълно достатъчно за опонента му, който реализира брейк и затвърди 5-3.  В десетия гейм Андерсън отрази точка за рибрейк и изпълни задачата си – 6-4.

federer-anderson

Роджър изпусна точка за пробив в осмия гейм от решителния сет, а до петнадесетия сервиращите нямаха притеснения. Андерсън поведе 40-15 и с ас №26 изравни на 8-8.

Играта на нерви продължи и до 11-11 никой не отстъпваше. В гейм №23 обаче Федерер направи двойна грешка при 30-30, а на скрития мачбол пласира форхенд в мрежата.

Андерсън сервираше за победата при 12-11 гейма, запази спокойствие и постигна една от най-емблематичните победи в кариерата си.