Нефтохимик се срина в Бургас срещу Фридрихсхафен

Нефтохимик 2010 (Бургас) загуби първия си мач от третата фаза на Шампионската лига. Българският шампион отстъпи с 1:3 (19:25, 19:25, 28:26, 18:25) на немския Фридрихсхафен пред препълнените трибуни на зала „Младост” в Бургас.

Така момчетата на Найден Найденов са с минимални шансове за продължаване в груповата фаза на най-престижния европейски клубен турнир, преди реванша на 12 ноевмри (неделя) в Германия. Те се нуждаят от победа с 3-0 или 3-1, за да се стигне до Златен гейм.

Гостите от Германия, които бяха сочени за абсолютни фаворити в срещата, диктуваха темпото през първите два гейма. Дебют за Нефтохимик направи украинският диагонал Олександър Стаценко, на когото му беше нужно време да свикне с разпределителя Георги Братоев. Той обаче демонстрира изключително добро ниво в третия гейм и върна Нефтохимик в мача.

В четвъртата част българите отново тръгнаха добре, но не успяха да демонстрират постоянство в играта си, което им костваше победата в гейма и да пратят мача в тайбрек.

Волейболистите на Витал Хейнен бяха по-добри почти във всички елементи. Те рализираха повече директни точки от начален удар (5-4), направиха повече блокади (10-6) и се представиха по-добре в атака (55%-47%). Нефтохимик надделя единствено при посрещането (69%-65%). В основата на загубата на бургазлии бяха непрдизвиканите грешки – 34 срещу 22 за съперника им. 

Най-резултатен за успеха на Фридрихсхафен беше Даниел Малеша със 17 точки (блока и 60% ефективност в атака). За Нефтохимик Олександр Стаценко заби 19 точки (1 блок и 50% ефективност в атака), а Валентин Братоев добави 15 точки (2 аса, 1 блок, 73% позитивно посрещане и 33% ефективност в атака).