Неделев прибира най-много от българите в Първа лига

Звездата на Ботев (Пловдив) Тодор Неделев е най-скъпоплатеният български футболист в Първа професионална лига. Халфът прибира по 25 хиляди евро, или приблизително 50 хиляди лева на месец. Нито един друг играч, роден в България и състезаващ се в момента в родния елит, не получава повече от него, пише "Тема спорт".

През юли 2017 родният национал подписа контракт с "канарчетата" за период от 3 години, след като договорът му с немския Майнц 05 изтече през юни. След като елитният клуб от Германия го връщаше два пъти под наем в Ботев, "жълто-черните" най-накрая откупиха отново правата му. 

Майнц обаче запази 60% от правата на играча при последващ трансфер, като така немците се задължиха да плащат същия процент от заплатата на халфа. Това е около 15 хиляди евро (30 хил. лева) от възнаграждението на футболиста. Ботев пък се е наел с изплащането на останалите 40% - 10 хил. евро (20 хил. лева).

През този сезон бюджетът за заплати на пловдивчани на месец е около 320 хиляди лева. Близо 20 хиляди от него отиват за Неделев, което е 7% от целия бюджет. По разходи за заплати "жълто-черните" са на 5-о място в елита, като пред тях са Лудогорец, ЦСКА-София, Левски и Берое.