Найден Найденов с тежки обвинения към Плачи и Пламен Константинов

Бившият селекционер на България и настоящ старши треньор на родния шампион МарекЮнионИвкони Найден Найденов посочи кои според него са виновниците и причините за провала на националите ни на Световното първенство по волейбол в Полша.

Специалистът е на мнение, че Камило Плачи е главният виновник за сегашното състояние на “лъвовете”, като не спести критики и към наследника му Пламен Константинов.

Найденов смята, че Гибона е направил няколко грешки, най-голямата от които оставянето на братята Братоеви извън групата за турнира.  

“Стигнахме дъното и на мен много ми тежи от това. Няма да влизам в подробности и детайли, но искам да си кажем някои неща, защото аз знам абсолютно всичко.

Когато аз поех отбора преди Олимпиадата, състоянието беше същото. Знаете неразбориите около Матей Казийски и Андрей Жеков, но ние успяхме да се стегнем и направихме много силна Олимпиада.

За съжаление полека лека нещата започнаха да се разводняват. Според мен след тоя подем отборът ни трябваше да печели медали, но не се получи така. Това нещо започна да дава отражение, защото колективът, който изградихме, започна да се губи”, коментира Найден Найденов на пресконференция днес.

“Кои са причините? Просто този, който трябваше да запази и сплоти отбора - не успя да го направи. Така започна разбиването на взаимоотношенията в отбора. Колкото и да звучи нескромно, разликата да бъдеш на линията на старши треньора и да стоиш на един метър зад тази линия, е много голяма. Не е достатъчно да си статистик и анализатор, а да бъдеш треньор, да знаеш как да мотивираш момчетата", добави Найденов.

"В Световната лига направихме световен рекорд - 12 мача - 11 загуби. Най-лошото е, че никой след това не излезе да каже: “Това е реалността - отборът се разби”. Колкото и да правим чуждопоклонически истории - това е истината. Треньорът трябва да бъде българин и сега вече е така.

Съжалявам, но този човек не направи нищо за българския волейбол, той го срина! Ние нямаме нужда от статистици и анализатори, а от човек, който да води този отбор.

Лошото е, че цялата тази инерция надолу продължи и на Световното първенство. Сега не трябва да се повтарят старите грешки", каза още наставникът на Марек Юнион Ивкони.

"За Световното също ще кажа няколко неща. Първо, не можеш да заминеш на Световно и да освободиш играчи. Ние не сме Русия или Полша и не разполагаме с по 40 играчи. Ние нямаме този избор. Не може да не вземеш двама играчи. Може те да са с тежък характер, но именно това е ролята на треньора. Аз успях да се справя с братята Братоеви и е грешка, че те не бяха взети в Полша, защото те можеше да помогнат на отбора.

Второ - не можеш да заминеш само с 3 центъра - това е немислимо. Другото, което ми направи впечатление - да, няма лидер, но този лидер трябва да го създаде старши треньорът. Този отбор имаше лидер в последните две години и това беше Тошко Алексиев. Това също е голяма грешка. Един треньор трябва да познава играчите си и да изгради своя лидер. Цветан Соколов още е млад и няма тази психическа устойчивост.

За мен е необяснимо - нашият отбор винаги се е славил с добра атака, добър сервис и нелоша блокада. Това беше Световното, в което ние нямахме нито един елемент. За мен това не може да изчезна така. Този отбор не беше добре физически подготвен.

Като цяло за мен винаги трябва да има една група от 8-9 човека, на която да се облегнеш. Това отново е отговорност на треньора. При нас играчите не знаеха кой кога ще играе", завърши Найден Найденов.