Най-великият баскетболист - Въздушния стана на 53 (ВИДЕО)

снимка: Guliver/Getty Images

Най-великият баскетболист за всички времена – Майкъл Джордън, днес става на 53 години. Негово Въздушно величество, който сега е собственик на Шарлът Хорнетс, завинаги ще остане в историята като един от спортистите, превърнали се в олицетворение на своя спорт. 

Всъщност, Джордън предвизвика истинска революция в играта, но може би най-големият му принос бе това, че накара милиони по света да заобичат баскетбола и вдъхнови децата, които искаха да бъдат като него. 

Роден през 1963-а Майкъл показва на какво е способен още в Университета на Северна Каролина, където печели титлата през 1982-а, след което влиза в НБА през 1984-а и завинаги променя Чикаго Булс, а може би и цялата лига след края на ерата на Меджик Джонсън и Лари Бърд. 

Наистина трябва да чака за първата си титла до 1991-а, но след това печели още 5, при това след като се оттегля за година и половина между 1993 и 1995, пише Гол.

След шестия триумф на Биковете през 1998-а отново спира, за да се върне обаче с екипа на Уошингтън Уизърдс през 2001-а и в следващите два сезона да продължи да вкарва по 20 точки на мач, макар и да бе навършил 40. 

Успехите му са безрой, но всъщност най-големия му триумф не се измерва с купи и статистика. Най-важното е това, което той направи за играта и за това, че накара милиони деца да мечтаят.

Направи така, че независимо дали подкрепяш Чикаго или си против Булс, да не можеш да не го харесваш и да му се възхищаваш.  Да, той притежаваше талант и невероятна амбиция, за да се превърне в изключителен играч, но това бе една малка част от цялостното му влияние върху живота на мнозина.

32 292 точки, 6672 борби, 5633 асистенции е само сухата му статистика. Индивидуалните му отличия са десетки, но те едва ли са от особено значение, защото който е гледал Майкъл Джордън знае, за какво става въпрос.