Най-добрата китайка спира с тениса

Най-добрата китайска тенисистка На Ли ще обяви края на състезателната си кариера. 32-годишната Ли, която е шеста в световната ранглиста в момента, спира с професионалния спорт заради физически проблеми, причинени от контузии.

Тя е двукратна победителка в турнирите от Големия шлем. Има общо девет титли в турнирите на WTA на сингъл и две на двойки. Ли стана първата азиатка с титла от Големия шлем през 2011 година, когато спечели Откротото първенство  на Франция по тенис - Ролан Гарос, посочва БТА. В началото на настоящия сезон тя триумфира и на Australian Open, но за последно игра в края на юни на Уимбълдън, след което се подложи на операция на лявото коляно.

Китайката разпространи отворено писмо, в което съобщава за оттеглянето си:

"Професионалният тенис беше част от моя живот почти от 15 години. Но в спорта, както и в живота, всички страхотни неща трябва да свършат. 2014 година беше една от най-запомнящите се в кариерата ми. Тази година беше изпълнена с много невероятни моменти, един от които беше спечелването на втората ми титла от Големия шлем в Австралия.

Годината също така беше изпълнена и с трудни моменти, които доведоха до неизбежното решение да прекратя професионалната си кариера. Отне ми няколко агонизиращи месеца, за да реша окончателно, че хроничните ми контузии няма да ми позволят да остана тенисистката, която искам и мога да бъда. Затова смятам, че напускането на спорта с незабавен ефект е правилното решение за мен и за моето семейство.

Повечето хора знаят, че през цялата ми кариера имах проблеми с дясното коляно. След четири операции и стотици инжекции тялото ми просто се молеше да спра. Предишните три операции бяха на дясното коляно, а последната през юли беше на лявото.

В последните седмици направих всичко възможно, за да се върна на корта. Успявала съм преди, но този път се чувствах различно. Исках да бъда готова да турнира на WTA в родния ми град Ухан през следващата седмица, но въпреки всичките ми усилия, тялото ми подсказваше, че няма да мога отново да играя на топ ниво.

Тенисът е прекалено конкурентен и не можеш да се състезаваш, ако не си на 100 процента. От лична гледна точка очаквам с нетърпение новата страница от живота ми. Ще се посветя на семейството ми и на близките ми хора, с които не съм имала лукса да прекарам много време през последните години заради множеството ми ангажименти като професионална тенисистка.

Очаквам с нетърпение да забавя темпото, а видя света по нов начин. Искам да благодаря на всички, които пътуваха с мен и ми помагаха да постигна успехите си, на родителите ми и на феновете", написа На Ли.