Наши актьори с водещи роли в турски филм за Наим Сюлейманоглу

Актьори от Кърджали са получили основните роли в турски филм за починалия легендарен щангист Наим Сюлейманоглу. Лентата е с работно заглавие „Джобният Херкулес“. Това съобщи пред 24rodopi.com директорът на Театрално-музикален център в Кърджали Гълъб Бочуков след завръщането на трупата от международния фестивал „Хиляди въздишки – един глас“ в турския град Коня.

Там съставът на музикален театър „Кадрие Лятифова“ към ТМЦ-Кърджали представи „Езоп“ на автора Гилерме Фигейредо. Режисьор е Гълъб Бочуков, сценографията е на Томиана Томова-Начева, хореограф е Веселина Арабаджиева. Преводът на турски език на сценичната адаптация на пиесата е направен от Гюлшен Расим.

Това е десетото издание на фестивала. Тази година на сцената се представиха актьорски състави от Турция, както и трупи на театри от Гърция, Македония, Босна, Азербайджан, Иран, Казахстан, Косово и др.

В Деня на детето, който в Турция се отбелязва на 23 април с големи тържества, нашите артисти показаха авторския спектакъл „Аладин“ на режисьора Лео Капон, сценография Вирджиния Петкова.

„Представлението беше посрещнато с голям интерес от детската публика“, каза Бочуков. „Изключително забавно за малчуганите беше и включването им в уъркшоп „Магията на куклите“, който показаха нашите актьори“, допълни той. 

За да гледа вечерния спектакъл, „Езоп“, специално от Истанбул пристигна екип на кастинг агенцията, която е ангажирана с подготовката на филм за живота на Наим Сюлейманоглу, съобщи Бочуков. Кърджалийските актьори направили пробни снимки и голяма част от ролите вече са поверени на нашенци.

„Те ще бъдат огласени обаче след окончателното разпределение и стартирането на снимките в началото на месец юни тази година“, каза директорът.

Роденият в момчилградското село Птичар щангист Наим, прекръстен в Наум Шаламанов по време на възродителния процес, спечели две световни и три европейски титли за България преди да избяга през 1986 г. в Турция, където стана трикратен олимпийски шампион и постави 46 световни рекорда. 

Сюлейманоглу почина една на 50 години от мозъчен кръвоизлив на 18 ноември 2018 г.