Наш спортист се оказа наркоман: Отнесе 4 години

Един от елитните български състезатели по скокове във вода – 19-годишният Богомил Койнашки, е дал положителна проба за марихуана. Издънката е станала по време на държавния шампионат на столичния басейн „Диана” на 27 юли тази година.

Койнашки е бил санкциониран за 4 години от Българска федерация плувни спортове, но за самото решение съобщава сайтът на ФИНА. Посочено е, че наказанието тече от 20 октомври.

Състезателят е дал положителна проба за carboxy-THC - остатъчно вещество на канабиноидите, което се получава след пушене на марихуана. ”Ще кажа същото, което казах и пред антидопинговата комисия и пред федерацията - съжалявам и оценявам допуснатата грешка. Взел съм си поуките. Осъзнавам посланието, което дадох на младите и останалите състезатели и спортисти. Злепоставих българските скокове във вода, злепоставих спорта си. Злепоставих и треньора си - Георги Чобанов. Навредих на репутацията на скоковете във вода. Сега ще направя всичко възможно, за да върна доверието. Ще се стремя да привлека повече почитатели на този красив спорт, който е престижен по света, но у нас е слабо популярен.", заяви нарушителят пред BGswim.com.

На Европейските олимпийски игри в Баку през 2015 г. Богомил и партньорът му Димитър Исаев записаха голям успех за родните скокове във вода, класирайки се на шесто място в синхронните изпълнения от 3-метров трамплин. Той е многократен републикански шампион и носител на куп отличия от международни турнири. Има в колекцията си и балкански титли.