Наръчник за фена: Стартира Купата на африканските нации

Купата на африканските нации е "Европейското първенство" на Африка, както би казал Димитър Пенев. Тазгодишното издание е 31-во в историята и се провежда на всеки две години.

Как така на 2 години?!

Всъщност, никой не знае със сигурност официално кога точно ще се провежда турнирът, но обикновено се прави на две години, защото за всяка страна домакин са ключови милионите доходи, които шампионатът генерира. Федерацията на Африка пък печели поне 10 милиона долара от турнира и затова се стреми да прави колкото може по-кратки паузи, като се предполага, че парите се използват за инфраструктура.

Къде се провежда?

Тази година е в Габон, който през 2012 година бе съдомакин с Екваториална Гвинея. Изборът беше скандален, защото така и не стана ясно какъв е резултатът от гласуването и дали другите кандидати Гана и Алжир не останаха сериозно ощетени. С една дума, на Ися Хаяту му беше подаден един плик с името Габон и никой не разбра как са разпределени вотовете.

Кои са участниците?

16 отбора са разпределени в 4 групи по 4, като първите два в класирането отиват на четвъртфиналите.

В Група А са: Габон, Буркина Фасо, Камерун и Гвинея Бесо

В Група В са: Алжир, Тунис, Сенегал и Зимбабве

В Група С са: Кот д'Ивоар, ДР Конго, Мароко и Того

В Група D са: Гана, Мали, Египет и Уганда

Големите отсъстващи са ЮАР и Нигерия, която спечели титлата през 2013, но оттогава вече втори път се проваля в квалификациите. Рекордьорът по титли Египет (7) пък пропусна шест поредни издания на турнира, преди да "хване ръка" за Габон.

Мачовете от груповата фаза ще са по два на ден - от 18 и от 21 часа, като програмата за утре включва Габон - Гвинея и Буркина Фасо - Камерун.

Кои са фаворитите: Алжир, Кот д'Ивоар, Камерун, Гана, Египет, Габон, Мали и Тунис

sportlive