Намери се кой да спре "Сборная", Тима и Порзингис водят Латвия напред

снимка: fiba.com

Латвия нанесе първо поражение на Русия на Евробаскет 2017. Възпитаниците на Айнарс Багацкис надделяха над "Сборная" с 84:69 точки в двубой от група "D". Така двата тима ще водят люта битка до края за първото място, като имат еднакъв актив - 3 победи и 1 загуба. 

Руснаците влязоха в мача много силно от набраната инерция след победата над Белгия вчера. Те водеха с 15:12 след първата четвърт, а до края на полувремето дори увеличиха аванса си на 10 точки. Латвийците обаче се съвзеха през втората част от двубоя. Кристапс Порзингис и Янис Тима поведоха латвийците към обрат с брилянтен баскетбол и много малко грешки в двете фази на играта. Те наваксаха изоставането си и точно преди решителната четвърт резултатът бе изравнен - 52:52. Последната част от мача бе кошмарна за тима на Сергей Базаревич. Латвия дръпна напред в резултата и завърши двубоя с 15 точки разлика.

Най-резултатен за победителите с 22 точки бе Янис Тима. Кристапс Порзингис и Роландс Шмитс добавиха по 11, а Мартинш Мейерс вкара 10, за да подпечата успеха на прибалтийската страна. Алексей Швед и неговите 21 точки, както и 16-е на Тимофей Мозгов, не бяха достатъчни "Сборная" да продължи без загуба на Евробаскет. 

Утре са решителните битки в групата. Русия ще мери сили с последния Великобритания, а пред латвийците се изправя сериозното предизвикателство в лицето на Турция, която също се бори за 1/8-финалите. Първите 4 тима от всяка група продължават във фазата на директните елиминации.