Наказанието на Суарес е най-тежкото в историята

снимка: БТА/AP

ФИФА наложи тежко наказание на уругвайския национал Луис Суарес след инцидента с Джорджо Киелини във вторник, а санкцията на нападателя е и най-голямата, която световната централа е налагала на футболист до този момент.

Суарес бе наказан да пропусне следващите девет мача на своята родина заради ухапването на италианския национал, като освен това получи и пълна забрана да участва в каквито и да е футболни дейности в следващите общо четири месеца.

Кратка справка показва, че санкцията на Луис Суарес е най-тежката, която ФИФА е налагала в цялата си история.

Предишният "рекордьор" бе бившият италиански национал Мауро Тасоти, като отново в случая ставаше дума за мач от Световно първенство.

През 1994 година Италия се изправи срещу Испания в 1/4-финален двубой от Световното първенство в САЩ, като "адзурите" печелят с 2:1 и си "уреждат" мач с България на 1/2-финалите.

През втората част обаче се случва нещо, което остава незабелязано от рефера. Бранителят на Италия Мауро Тасоти стоварва брутален лакът в лицето на настоящия треньор на Барселона Луис Енрике, като в последствие Тасоти е наказан постфактум от Дисциплинарната комисия на ФИФА. Италианецът получава санкция от общо 8 мача, което до днес бе и абсолютен рекорд на международно ниво.