Над 100 медалисти идват за Европейското по борба до 23 години в Русе

снимка: БТА

Над 100 медалисти от големи първенства идват за второто издание на европейското първенство до 23 г. в Русе (28 март – 3 април). От тях 36 са шампиони.

В свободния стил грузинците пристигат с последния европейско шампион при мъжете от Рига 2016 Гено Петриашвили, който на старта на първентсвото в началото на месеца елиминира двукратния световен и двукратен европейски първенец Таха Акгюл (Турция). Турският отбор е воден от треньора Ремзи Мусов, бивш национал на България в свободната борба, както и от Рамазан Шахин, олимпийски шампион от Пекин 2008.

В състава на азерите е миналогодишният № 1 на планетата при юноште Нурмагомед Годжииев (97 кг), както и двукратният световен шампион, но в класическия стил Мурад Мамадов (59 кг).

Отборът на руснаците е воден от Артьом Сурков, № 1 на европейските игри Баку 2015 в кат. 66 кг на класическия стил, както и от Муса Евлоев (98 кг) световен и европейски шьмпион за юноши също при класиците. В свободния стил сборная пристига с Азамат Тускаев (57), световен и европейски шампион за 2014-а.

Силна ще е и надпреварата при жените, където азерите са включили световната шампионка от миналата година за девойки Лейла Гурбанова (53 кг), както и Альона Колесник (55 кг), № 1 от европейските игри Баку 2015.Беларус ще бъде представена с европейската шампионка от 2014-а Виалета Чирик (48 кг).

На тепиха в „Булстрад Арена Русе” ще излязат над 400 борци от 34 държави - Азербайджан, Австрия, Белгия, Беларус, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Испания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Македония, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Швейцария, Словакия, Швеция, Турция, Украйна.

България ще бъде представена и в трите стила, като при девойките са включени три състезателки, медалисти от големи първенства при жените - Евелина Николова (58 кг), Джанан Манолова (60 кг) и Виктория Бобева (69 кг).

За схватките у нас се чакат трима вицепрезиденти на Международната федерация по борба (UWW) – Ахмед Аик, Михаил Мамиашвили и Наталия Яригина. В официалната ложа ще бъде и президентът на Европейската централа (СЕЛА) Цено Ценов. Очаква се и спортният министър Красен Кралев. Сред зрителите ще бъдат и много изявени наши борци – Димитър Добрев, Станка Златева, Явор Янакиев, Валентин Райчев...

За първи път в историята крайдунавският град посреща състезание от такъв висок ранг в борбата.

Първите схватки са в класическия стил и започват във вторник, 29 март, от 9 часа. Жребият ще бъде теглен ден по-рано. Финалните срещи са от 19 часа, а преди това от 18,30 ч е официалното откриване на първенството.

За сутрешните сеанси билетите ще бъдат по 2 лв, за финалите – по 3 лв, а за целия ден - 5 лв.