Над 1,7 милиарда пръснаха клубовете през зимния прозорец

В своето издание "Big 5 Transfer Window Analysis" ФИФА отчита данните от зимния трансферен прозорец. В него са взели участие 162 от общо 211 асоциации, като общият брой трансфери е 3716, което е с 9,2% повече от осъществените такива през януари 2018 г.

Разбира се, най-много похарчени пари за трансфери идват от т. нар. клубове от голямата петица (Англия, Италия, Германия, Испания, Франция) - 59,1% от общата стойност на всички сделки. Тези клубове са осъществили общо 591 входящи трансфера, което е с 10,3% повече за същия период миналата година, като от тях 169 са без трансферна сума. Общата сума на похарчените средства за трансфери на клубове от голямата петица възлиза на 1 милиард и 100 милиона лева.

Хронологичната подредба на асоциациите, спрямо похарчените пари е следната:

1. Англия. Очаквано клубовете във Висшата лига са най-активни на трансферния пазар. Между 1 и 31 януари тази година, те са реализирали общо 155 входящи и 198 изходящи трансфера. Общата сума на похарчените средства възлиза на около 309 милиона лева, което обаче е спад спрямо направените разходи през зимния прозорец миналата година - с 65%. Разбира се, причините за това са ясни - спазването на финансовия феърплей на УЕФА, както и запазването на глобалния тренд на трансферните прозорци, а именно отдаването на играчи под наем. Половината от осъществените входящи трансфери (70) на Острова са от играчи, завърнали се под наем, което сумарно е повече от всички завърнали се в останалите топ първенства.

2. Италия. Италия заема второто място с похарчени малко над 250 милиона лева. Това е своеобразен рекорд за клубовете, тъй като за предходния зимен трансферен прозорец, общите разходи бяха 45 милиона лева. Но същевременно получените приходи от отборите възлизат на 68 милиона лева, което поставя федерацията на първо място по отрицателен нетен баланс.

3. Германия. Общо похарчените пари за трансфери от немски клубове през зимния трансферен прозорец възлизат на 195 милиона лева. Отборите от Бундеслигата са на първо място по осъществени трансфери с футболисти, с изтекъл срок на договора. Общо 64.2% от всички осъществени сделки попадат в тази категория. Стратегията за развитие на немския футбол дава отражение и при осъществяването на трансфери - 97% от всички направени разходи са за закупуването на футболисти под 21 години.

4. Испания. Осъществените входящи трансфери от испанските клубове са общо 159 и възлизат на 194 милиона лева. Прави впечатление, че през последните два зимни трансферни прозореца, клубовете от Испания провеждат сходна на английските клубове политика - отдаването под наем, трансфер на играчи между 21-24 години и сходен на брой осъществени сделки.

5. Франция. Сумата на изразходваните средства за трансфери на френските клубове възлиза малко над 165 милиона лева, която сума е два пъти по-голяма от предходния зимен период. Средната възраст на входящите трансфери е 23 години и 11 месеца, а на изходящите - 23 години и 4 месеца. Рекордът по изхарчени средства в зимния трансферен прозорец за последните 10 години е през 2017 година, когато сумата възлиза на 322 милиона и половина.

След голямата петица се нареждат клубовете от Мексико с похарчени над 101 млн. лв., следвани от отборите на Саудитска Арабия с малко над 85 млн. лв. и тези от Турция - близо 60 млн. лв.

topsport