Мъри за случващото се в Левски: ДЮШ е срината до основи, осем години всички рушат

снимка: БГНЕС/EPA

Българският треньор на казахстанския тим Астана Станимир Стоилов заяви, че къщичката на Левски е срутена до основи, визирайки детско-юношеската школа на клуба, в която се руши от осем години насам. Бившият селекционер на България даде и мнението си за съперника на „сините” във втория квалификационен кръг на Лига Европа – словенския Марибор, както и за противника на Берое – ХИК (Хелзинки). Според него ако Левски отстрани словенския тим, ще направи добра крачка към създаване на нов силен тим за Европа.

„Не мисля, че преди старта на евротурнирите е удачно да говорим за това. Моята болка - осем години рушат там и продължават да го правят. Дай Боже някой да изгради нещо.  Моята къщичка я разрушиха до основи. Това не бе моята, това бе къщичката на Левски, а я срутиха и успяха да й изкопаят дори основите. За жалост остана носталгията и историята. Но нека сега тимовете да се съсредоточат върху участието си в евротурнирите. Ако се представят добре, ще е супер. Ако не - догодина трябва да се представят по-добре. Нека гледаме позитивно на футбола. Не искам нервност и разправии. Нека дадем възможност на футболисти, треньори и ръководители да си свършат работата. За мен дори в отпадането на Славия има позитиви. Ето - отборът се завърна в Европа и записа победа срещу силен тим”, сподели Мъри Стоилов в интервю за „Тема Спорт”.

„За Марибор достатъчно говори коефициентът му в евротурнирите - над 20. Това подсказва, че са постоянна величина в последните години в Европа. Преди 7-8 години Левски щеше да е фаворит, и то огромен. А сега шансовете са равни. Който по-добре си изиграе картите, той ще е по-щастливият накрая. В никакъв случай не надценявам или подценявам Марибор. Мисля, че Левски, ако успее да елиминира този тим - това ще е добра крачка към създаване на новия ЕвроЛевски. Ако отпадне - не виждам нищо срамно. Срамът няма да е от тази загуба, той е отдавнашен u датира още от унищожението на коефициента. И затова сините тръгват от ниско стъпало. Имахме коефициент от над 30 - 38-39, и с него Левски щеше да е поставен и в последния квалификационен кръг. Тогава противниците щяха да са от Люксембург, Черна гора, Албания...”, анализира Мъри шансовете на Левски.

„В реванша в Казахстан ХИК ни поведоха с 2:0, но обърнахме резултата до 3:2. След това те изравниха, а ние ги бихме в последната минута. В момента ХИК е променен отбор - някои от играчите бяха продадени, други напуснаха. Но това е тим, който е постоянна величина във Финландия. Играят много организирано и дисциплинирано. Това, че за първи път от няколко години не взеха титлата, показва, че са отслабени. При всички положения Берое ще срещне научен отбор. Такъв, който не блести с индивидуалности. Освен това този тим е в разгара на първенството си и кондиционно ще стои добре. Шансове обаче винаги има - въпросът е ти как ще играеш. В Стара Загора Берое не трябва да пуска гол, за да е по-лек реваншът”, коментира специалистът съперника на Берое, отстранен от Астана през миналия сезон по пътя към групите на Шампионската лига.

„Спрях да обръщам внимание на глупостта. За да има добри футболисти у нас от чужбина, са необходими хубави условия - това е. Ако те са лоши, ще дойде някой само заради страшно много пари, но пак ще е играч под средно ниво. Никой не иска да живее и работи в каменната ера. Вижте, че Лудогорец непрестанно подобрява базата си и има успехи. А другите... Всеки казва - нямаме пари. А като им преброиш играчите, имат по десетина чужденци - по трима-четирима са на пейката. Тогава защо не вземат един или двама качествени и не пуснат 7 млади българчета около тях. Развивай си юношите, налагай ги. Но ние не работим с младите, не ги обучаваме както трябва и затова взимаме чужденци”, каза още Стоилов.