Мърфи зарадва феновете си в София и се класира на финала

галерия:

снимка: Monique Limbos

Световният шампион за по снукър 2005-та година Шон Мърфи оправда очакванията и зарадва почитателите си в почти препълнената зала „Универсиада“ с класиране за първи път на финала на PTC Victoria Bulgaria Open.

Магьосника елиминира предпоследното си препятствие пред трофея – спрягания за новия Марк Уилямс – младока Майкъл Уайт с резултат 4:0. Уелската надежда в снукъра се превърна в приятната изненада на надпреварата в София, като за първи път този сезон играе в толкова напреднала фаза на турнир.

В самия мач Шон Мърфи демонстрира повече реализаторски качества, но най-вече наказваше винаги дори минимални неточности на съперника си при размяна на сейфти удари. Именно по-добрата тактическа грамотност на Магьосника наклони везните в негова полза, като, разбира се, брейк-билдингът му остана на същото високо ниво, както от началото на турнира.

Реално така приключи и българското участие на PTC Victoria Bulgaria Open, защото на телевизионната маса за последен път излезе Пролетина Величкова.

4117219

Уайт в качеството си на четвъртфиналист от Шанхай Мастърс по-рано през годината елиминира по пътя си своя връстник от Белгия Лука Бресел, а сутринта се справи с един от четиримата играчи, които и миналата година в София бяха на осминафинал – Джими Робъртсън.

Мърфи за първи път играе финал в България, след като миналата година отпадна на осминафинал от Джон Хигинс. Магьосника имаше нелек път към битката за трофея, след като още в третия си мач трябваше да се справи със съпротивата на Стивън Магуайър, а след това и на Джими Уайт и действащия световен шампион Марк Селби.

4117212

В първия фрейм Мърфи първи откри сметката си с дълъг изстрел по Червена за горния ляв джоб, като нямаше шанс да извърши вторичен разбиващ удар и след 61 точки брейк просто залепи бялата за триъгълника от оставащите шест Червени. Уайт не можа да извърши същинско надлъгване със сейфти удари и при втората си реализаторска визита Мърфи разчисти масата със серия от 68 – 1:0.

Началната тактическа битка във втората партия отново бе загубена от Уайт, който просто остави Червена за средния ляв джоб. Мърфи без особени проблеми направи брейк от 63, но не се позиционира за нито една от последните 5 Червени, след което просто игра сейфти. Този път Уайт се оказа по-прецизен в избора си на решение и провокира неточност от страна на Магьосника, за да може младокът да запише първи точки срещу името си.

4117214

Младокът не се пласира по предпоследната Червена и игра тактически, но първи се пропука, оставяйки въпросната топка на долния десен джоб като подарък за Мърфи. Разчистването не бе лесно, защото само Синята и Кафявата бяха на мястото си, но Магьосника се справи отлично с пласирането и с брейк от 34 спечели фрейма – 2:0.

В началото на третата част Уайт бе този, който заслужи аплосименти с пласиране на сейфти удари зад болк цветовете – веднъж дори Мърфи направи фаул по розовата, което донесе 6 точки на съперника му. За съжаление на уелсеца обаче, когато съперникът му правеше грешки от сейфти, те не биваха наказвани, докато дори лека неточност на Уайт винаги прикючваше с дълга Червена в актива на Мърфи.

4117217

Този път Магьосника не разчисти, но реализира 76 точки и реално отново спечели фрейм без опонентът му да запише нито една Червена – 3:0.

В четвъртия фрейм Уайт на два пъти не можа да реализира от дълго разстояние, за да подхване точкова серия, след което при четвъртия си сейфти удар остави шанс на Мърфи на свой ред да пробва изстрел от дъното на масата за горния десен джоб. Магьосника се справи, но едва след 12-ата си точка бе принуден отново да играе защитно, като за пореден път неточност на Уайт позволи на Мърфи да реализира дълга Червена.

4117213

Брейкът спря изненадващо на 59 след много добра позиционна игра на Мърфи, тъй като повечето останали Червени бяха близо до горния борд. Той обаче направи изненадващ фаул, като прати кюбола извън масата и за малко не уцели една от камерите на Евроспорт.

Уайт остави една Червена на масата, преди да направи снукър зад Черната, но задачата му бе почти неизпълнима при резултат 27:74. Все пак, за да се измъкне от напрегната ситуация, Магьосника направи фаул като вкара кюбола, след което отново му бе поставен снукър – този път зад Синята. За да се измъкне, Мърфи трябваше да прати Бялата през два борда, прекосявайки масата, при което направи нов фаул (фаул и пропуск).

Магьосника вкара последната Червена без да иска, а след още малко сейфти игра, вкара и Зелената, за да прекрати двубоя – 4:0.