Мърфи спечели снукър дербито с Магуайър в София

галерия:

снимка: Monique Limbos

Световният шампион от 2005-та година Шон Мърфи се класира за финалния неделен ден на снукър турнира PTC Victoria Bulgaria Open, след като надви с 4:2 бившия световен номер 2 Стивън Магуайър в последния мач на телевизионната маса в зала „Универсиада“ за 3-ти октомври.

Срещата бе очаквана с приповдигнат интерес поради високия ранг на двамата майстори на щеката, но реално завързан сблъсък не се получи преди края на третия фрейм, защото Магьосника далеч по-добре се възползваше от разположението на топките по масата.

Стивън Магуайър, който за първи път играе на РТС-то в София и спечели един дуел на телевизионната маса срещу Кирън Уилсън по-рано днес, не можа да запише много активни минути между топките в началото. След 3-ия фрейм двубоят се завърза и все пак шотландецът успя да остави добри впечатления с представянето си.

Мърфи за втора поредна година се класира за осминафиналите, като в специално интервю за Sporta.bg по-рано днес си бе пожелал именно да остане поне до неделя в надпреварата, за да не разочарова многобройните си български фенове.

4116853

Миналата година Мърфи бе елиминиран на осминафиналите от бъдещия шампион Джон Хигинс.

Магьосника демонстрира по-добър брейк-билдинг, след като просто по по-добър начин се възползваше от изложението на топките по масата. Особено в първите три фрейма Магуайър не направи по-голяма серия от 21, като в същото време оставяше шансове на съперника си да се задържа по-продължително между топките.

Мърфи също не бе перфектен в концентрацията си, след като брейкът му от 43 точки спря с Черна между челюстите, но пък той бе върнат на масата след нелеп пропуск по горния ляв джоб на шотландеца и нова серия от 43 на Мърфи.

В третия фрейм Магьосника три пъти получи шанс да излезе на масата и да вземе всичко, което му се предлага – в случаите комбинации за 37, 24 и 19 точки, с което поведе с 2:0. В третия фрейм Магуайър почти не стана от стола си, а Мърфи се засили към сенчъри брейк, но спря на 78-ата точка, като все пак поведе с 3:0.

4116852

В четвъртата партия се разви сейфти битка, продължила близо десет минути, след която за първи път в срещата Магуайър можеше да се застои между топките и да отбележи брейк, по-голям от 20 точки. Шотландецът обаче сбърка при позициониране от единия край на масата към другия, с което продължи размяната на миниатюрни серии и сейфти удари.

Магуайър „трепна“ първи и Мърфи се възползва, за да разчисти последните три Червени и цветовете до Кафява, за да започне тактическа битка по нея. Мърфи я загуби и бе наказан с добър дълъг удар на шотландеца, който намали изоставането си на 1:3.

Пропуск на Мърфи в следващата партия позволи на Магуайър да реализира първия си халф-сенчъри брейк в мача, за да направи резултата 2:3. Шестият фрейм бе много равностоен с размяна на серии и сейфти удари, като ключова бе пропуснатата от Магуайър предпоследна Червена, която остави идеално подредени топки за приключване на партията за Мърфи - 4:2 краен резултат.