Може ли Ювентус да си върне отнетите от Калчополи титли?

снимка: БТА/AP

Президентът на Италианската футболна федерация Карло Тавекио призна, че има някаква възможност Ювентус да си получи обратно спечелените шампионски титли през 2005-та и 2006-та година, които бяха отнети заради скандала „Калчополи“.

По-рано през месеца бившият президент на „Старата госпожа“ Лучано Моджи бе оправдан от Касационния съд по обвинението, че е манипулирал назначаване на определени съдии на двубоите на Ювентус.

Тавекио подчерта, че действията на Моджи може да не се определят като криминални и именно поради тази причина той е оправдан, но това не означава, че контактите със съдии и манипулациите не са чисто футболно провинение.

„Може да преговаряме с Ювентус, защото всеки, който стане шампион на терена, има право да си получи титлата. Онзи Ювентус нямаше нужда от съдийска помощ или от съдебни дела, за да стане шампион.

Ювентус обаче трябва да се откаже от делото срещу Федерацията, защото ще банкрутираме, ако им платим исканите 443 милиона евро. Никой, включително и те, няма да имат полза от подобен сценарий.

Не очаквах такова нещо от Андреа Анели, който винаги ми се е струвал открит човек, но явно е криел доста детайли. Как може да се срещаш с някого, който те съди за 443 милиона евро? Бих му стиснал ръката и бих му казал да се успокои, но няма да го направя, защото федерацията има достойнство“, каза Тавекио.

По законови причини е невъзможно Ювентус да получи обратно титлите си, защото е минало прекалено много време от избухването на „Калчополи“. Именно поради тази причина от Ювентус съдят Федерацията за въпросните 443 милиона евро заради пропуснати ползи и уронване на престижа.