Мондиал 2022 в Катар през зимата? Все по-вероятно

снимка: БТА/AP

Световното първенство през 2022 година в Катар е все по-близо до революция, след като генералният секретар на ФИФА Джером Валке разкри, че съществуват планове Мондиал 2022 да се играе между ноември и януари.

Думите му идват като потвърждение на тезата на Сеп Блатер, че е почти немислимо да се играят мачове през лятото в Катар, където жегите са буквално нетърпиме.

Сега, неговата дясна ръка коментира за "Радио Франция", че вариантът шампионатът на планетата да се проведе през средата на ноеври и януари е напълно актуален.

"Датите за Световното първенство няма да са през юни и юли. Ако трябва да бъда честен, смятам, че ще се проведе между 15-и ноеври и 15-и януари най-късно", разкри Валке и продъжли.

"Ако мачовете се играят между ноември и края на декември, ще се доближим максимално до топлото лято в Европа. Тогава температурите са около 25 градуса, а условията за футбол са перфектни".

Вицепрезидентът на ФИФА Джим Бойс обаче побърза да опровергае думите на своя колега, заявявайки че все още няма крайно решение.

"Това решение ще бъде взето от комитета на ФИФА. Много съм изненадан от това, което чух тази сутрин. Ще бъде направена оценка на ситуацията и ще бъде обсъден всеки вариант преди да се стигне до каквото и да е решение.

Независимо дали Джером е изразил лично мнение или не, то това не е било обсъждано с изпълнителния комитет", коментира Джим Бойс.