Моментите на 2014: Смъртта на Тито Виланова

Тито - завинаги вечен
снимка: БТА/AP

Както всяка друга година досега, 2014 също ни предложи различни по тип емоции от света на спорта.

В някои случаи викахме от щастие, в други пък не успявахме да скрием разочарованието си. Спортът трудно оставя хората равнодушни, а победите и пораженията неизменно вървят ръка за ръка.

Sporta.bg ще ви припомни част от най-паметните моменти от света на спорта за 2014 година, за да ги преживеем отново. А какво ще ни предложи новата 2015 година... това само времето ще покаже.

Датата25 април 2014 завинаги ще остане една от най-черните в историята на Барселона, след като на 45 години в каталунската столица издъхна бившият наставник на "блаугранас" Франсеск "Тито" Виланова.

По-малко от година след като спечели испанския шампионат начело на каталунците, Виланова загуби тежката битка с рака и прати в покрус не само родния си град, но и всички фенове на футбола по цялото земно кълбо.

Възпитан, скромен, излъчващ позитивна енергия и доброта, винаги стоящ далеч от конфликтите, Тито Виланова бе един от най-обичаните футболни синове на Каталуния. Няколко години изпълнявайки ролята на дясна ръка на Хосеп Гуардиола, през 2012 година именно Тито наследи Пеп начело на тима, извеждайки го до титлата в Примера за 22-и път в клубната история.

През месец юли 2013 година Тито Виланова обяви, че влошеното му здраве няма да му позволи да започне втория си сезон начело на тима, като специалистът бе наследен от аржентинеца Херардо Мартино. През месец април 2014 Виланова издъхна в болничната си стая в Барселона, а седмици наред цяла Каталуния ронеше сълзи по един от големите си любимци.