Моментите на 2014: Историческо унижение за "Селесао"

снимка: БТА/AP

Както всяка друга година досега, 2014 също ни предложи различни по тип емоции от света на спорта.

В някои случаи викахме от щастие, в други пък не успявахме да скрием разочарованието си. Спортът трудно оставя хората равнодушни, а победите и пораженията неизменно вървят ръка за ръка.

Sporta.bg ще ви припомни част от най-паметните моменти от света на спорта за 2014 година, за да ги преживеем отново. А какво ще ни предложи новата 2015 година... това само времето ще покаже.

През 2014 Бразилия отново получи честта да домакинства на Световно първенство по футбол, като всички в Страната на кафето очакваха спечелване на рекордната шеста корона от страна на своите любимци.

И до известен момент, всичко се развиваше по план. "Селесао" спечели южноамериканските дуели с Чили и Колумбия във фазата на елиминациите, преди да стигне до 1/2-финалната битка с бъдещия шампион Германия.

Бразилия излезе видимо осиротяла срещу мощния Бундестим на Йоахим Льов в Бело Оризонте, като извън сметките за Луис Фелипе Сколари бяха двамата големи лидери на тима - капитанът Тиаго Силва и голямата звезда Неймар. Първият бе наказан за натрупани жълти картони, докато Неймар бе сериозно контузен в предишния сблъсък с Колумбия.

Едва ли повечето фенове на Бразилия бяха ставали свидетели на по-голямо унижение за техния любим тим. Още до почивката Германия вече водеше с 5:0, а до края резултатът набъбна на 7:1 в полза на Маншафта, който затвърди и статута си на фаворит в шампионата. Статут, който дни по-късно Германия оправда във финалния двубой с Аржентина на "Маракана".