Моментите на 2014: Четири пъти Германия

снимка: БТА/XINHUA

Както всяка друга година досега, 2014 също ни предложи различни по тип емоции от света на спорта.

В някои случаи викахме от щастие, в други пък не успявахме да скрием разочарованието си. Спортът трудно оставя хората равнодушни, а победите и пораженията неизменно вървят ръка за ръка.

Sporta.bg ще ви припомни част от най-паметните моменти от света на спорта за 2014 година, за да ги преживеем отново. А какво ще ни предложи новата 2015 година... това само времето ще покаже.

Световното първенство в Бразилия отново прикова вниманието на цял свят, като за около месец цялото земно кълбо функционираше на една и също честота - футбол.

И този път обаче победителят можеше да бъде само един, като в случая над останалите триумфира селекцията на Германия, предвождана от Йоахим Льов.

Бундестима спечели финалния сблъсък с Аржентина на "Маракана" и триумфира със своята четвърта световна титла, а Марио Гьотце записа завинаги името си в историята на немския футбол. Нападателят на Байерн влезе като резерва във финала и отбеляза в продължението на сблъсъка, донасяйки шампионския трофей на родината си.

Преди това Аржентина имаше някои отлични възможности да доведе финалния двубой до различен развой, но пропуски пред Мануел Нойер направиха Гонсало Игуаин, Лионел Меси и Родриго Паласио.

Така Германия се завърна на световния връх за първи път от 1990 година насам, когато отново спечели срещу Аржентина във финалния двубой на Мондиал 90 в Италия. Голямата звезда на "албиселесте" Лионел Меси пък отново остана без златен медал от Световно първенство, макар и да бе избран за футболист №1 на надпреварата.