Младата Осака пише история с финал на US Open

20-годишната Наоми Осака ще играе в първия си финал в турнири от Големия Шлем след успех с 6-2 6-4 над Мадисън Кийс в полуфиналите на US Open.

Двубоят бе по-равностоен отколкото показва крайния резултат, но фатални за Кийс се оказаха 13-те брейкбола, които тя пропусна от общо 13 възможности в хода на мача.

Американката първа стигна до точки за пробив при 2-1 и 0-40 в първия сет, но на два пъти сбърка ретур от втори сервис и позволи на Осака да се измъкне – 2-2. Това напълно разстрои играта на Кийс, която нижеше грешка след грешка и повече не записа гейм до края на сета.

Фаворитката на домакините записа цели 17 непредизвикани грешки през частта и определено бе много по-нестабилната от двете от дъното на корта.

Кризата в играта на Кийс продължи и тя бе пробита и в самото начало на втория сет. Последва дълъг сервис гейм за Осака, продължил над 10 минути, но тя отново спаси всички шансове за брейк благодарение на страхотния си начален удар. Сервисът на японката бе много впечатляващ и вариативен през целия двубой и често достигаше 116 мили в час.

При 0-2 Кийс най-после отпусна ръката и започна да взима по-лесно подаванията си, регистрирайки брутални уинъри с много мощ и от форхенд, и от бекхенд. Ранният пробив за Осака обаче се оказа решаващ и японката без колебание пресече финалната линия, фокусирайки се върху собствените си подавания.

Във финала 20-годишната тенисистка ще спори със Серина Уилямс. Осака е първата състезателка от Япония, която ще участва във финал на турнир от Големия Шлем.

TennisKafe.com