Млад хакер, обичащ бира и купони, е страшилището за Роналдо, Меси и другите големи!

Португалец стои зад сегашния шумен скандал около тъмните сделки с парите на футболисти и треньори начело със сънародниците му Кристиано Роналдо и Жозе Моуриньо и агента им Жорже Мендеш.  

Преследван от частни детективи, сред тях бивш войник от английските спецчасти, от руски хакери, от португалското и испанското правосъдие, той се стреми да остане невидим, затова известно време се крие "някъде в Източна Европа" и носи псевдонима Джон. 

Според последните слухове в момента той е в Германия, за да поддържа футболната си страст и за да пее по стадионите. Единствено журналистът от "Дер Шпигел" Рафаел Бушман се е срещал очи в очи с Джон. 

"Джон е млад португалец, който говори 5 езика и учи още два, сред тях и руски - разказа пред в. "Льо Соар" Бушман. - Той носи джинси и фланелки с къс ръкав както през лятото, така и през зимата. Човек на живота, със заразителен смях, обича купоните и бирата. Джон има високо самочувствие и цени това, което прави. От една година насам е подложен на огромен стрес, затова и ноктите на пръстите му са изгризани до кръв." 

Съвременният футболен Робин Худ придоби разобличаващи документи, които първо пусна в създадения от него сайт Footballleaks, а после предаде в ръцете на журналиста от "Дер Шпигел" Рафаел Бушман, който ги разпредели сред колеги от общо 12 европейски медии. Джон е обвиняван, че е придобил по незаконен път (хакерство?) тази поверителна информация, но той отрича участие в хакерската атака срещу една от адвокатските фирми, ползвани от супер агента Жорже Мендеш за неговите клиенти.  Известно време Джон е работил заедно с някой си Артьом Лобузов, който опитал да рекетира скандалния финансов фонд "Дойен Спортс" със следното предложение: ако фирмата плати щедро "дарение" между €500 000 и €1 милион, той се ангажирал да унищожи опасната информация. 

Шефът на "Дойен Спортс" обаче подава жалба, пуска хрътките по петите на Джон и неговите авери и в резултат информацията попадна в ръцете на медиите. Най-голямото разследване на мръсните тайни на футбола започва през април със среща на трибуните на хамбургския "Фолкспаркщадион". 

Човекът, когото преследват най-големите европейски клубове и могъщи агенти, е на стадиона. Наясно е какво рискува с тайните, до които се е добрал след хакване на огромно количество поверителни документи (18,6 млн.). 

Въпреки това се съгласява да се срещне тайно с журналиста от "Дер Шпигел" Рафаел Бушман. През тазгодишния летен трансферен пазар Джон следи с удивление умопомрачителните суми и необяснимите трансфери в португалската лига. Тогава решава да разкрие мръсните тайни на футбола в световен мащаб и да сподели своя архив. 

Така на трибуните на стадиона на Хамбургер той предава информация на "Дер Шпигел" - 8 твърди диска с 1,9 терабайта данни. След като изследват няколко седмици документацията, хората от "Дер Шпигел" удостоверяват тяхната автентичност и значимост. 

Списанието не може да обработи всички, затова ги преразпределя към общо 12 европейски медии от мрежата "Европейско сътрудничество за разследване": "Сънди Таймс" (Англия), "Експресо" (Португалия), "Ел Мундо" (Испания), "Л'Eспресо" (Италия), "Льо Соар" (Белгия), "NRC Ханделсблад" (Холандия), "Политикен" (Дания), "Фалтер" (Австрия), "Нюзуик Сърбия" и "Блек Сий", онлайн сайт, създаден от Румънския център за разследваща журналистика.