Митрев на вратата, Мицански в атака срещу Норвегия

снимка: Булфото

Божидар Митрев ще има важната задача да опази вратата на България в ключовата евроквалификация срещу Норвегия в четвъртък на Националния стадион “Васил Левски”.

След контузията на Владислав Стоянов всички очаквания бяха титуляр срещу скандинавците да започне Николай Михайлов. От българския треньорски щаб все пак щяха да умуват до последно дали да заложат на стража натурския “Мерсин”, или на вратаря на молдовския “Шериф” (Тираспол). Оказа се обаче, че Ники Михайлов е бил повален от стомашен вирус и решението пред Ивайло Петев и треньора на вратарите Любомир Шейтанов вече е било ясно - Божидар Митрев.

В атака почти сигурно Ивайло Петев ще заложи на “оръжие от Южна Корея”. Фаворит да започне на върха на нападението е заигралият в “Сувон Блу Уингс” Илиян Мицански, пише "Труд". Валери Божинов не успя да се възстанови от контузията в глезена и отпадна от групата за двубоя. Мицански е избран да играе на върха на атаката пред Димитър Рангелов, Венци Христов и все още ненаправилия дебют Алекс Колев.

Ясно е, че зад нападателя ще оперира Ивелин Попов, който е най-постоянно играещият на високо ниво от всички национали.

Три са основните дилеми пред селекционера на България в защитата и халфовата линия. Първата е кой да бъде партньор на Николай Бодуров в центъра на отбраната - Георги Терзиев или Александър Александров.

Втората е кой да започне десен бек - Йордан Минев или Станислав Манолев. Като по-скоро близнаците Йордан и Веселин Миневи ще играят като крайни защитници, а Манолев ще е в по-предни позиции. В другия вариант десен външен халф трябва да е Михаил Александров.

Третата основна въпросителна пред Ивайло Петев е за партньора на капитана Светослав Дяков в центъра на терена. Опциите са Ивайло Чочев, Симеон Славчев и Христо Златински. Мястото на Георги Миланов по левия фланг е без алтернатива.