Мишките не са лъвове

снимка: Getttyimages

Види се, касапницата, която ни устрои Франция на "Стад дьо Франс", е минала-заминала покрай дървените глави на мнозина, без да остави дори драскотина по тях. Защото отново слушаме и гледаме по различни телевизионни канали: "Лъвовете излизат срещу Швеция". Чакайте бе, хора! Кои са лъвове? Защо обиждате гордото царствено животно, а и себе си и своите медии, като публично показвате своето празноглавие?

Тези мишки, които излязоха на "Стад дьо Франс", не могат да са лъвове и не са. Те са мишоци, които се крият по ъглите на тъча и корнера. Те са срамота. Но ние отново започваме да говорим за тях, сякаш наистина играят футбол, сякаш наистина могат да затруднят който и да е освен Люксембург, сякаш наистина очакваме нещо друго освен резил. Защо го правим?  За да ни погалят по главичките онези от БФС?  И да ни почерпят по едно малко на полувремето  Дотам ли я докарахме!

Преди мача новият треньор Петър Хубчев заяви: "Виждам огън в очите им". А след мача каза: "Не видях желание". Този човек май живее в света на психоанализата, поне така говори. А футбол в краката им видяхте ли, г-н Хубчев? Защото само това е важно. Те не са от пожарната, че да се радвате на огъня им. Минават за футболисти и трябва да се радвате на футбола им, ако го има. Но и треньорът като всички други. Гледа 90 мин, че неговите стоят на 3-4 м от французите, дори не се опитват да им попречат. Онези си подадоха 820 пъти! Можеха и повече, като са сами на игрището. Но треньорът ни нищо не направи. Не даде указания. Не ги подреди както трябва на полувремето. После - желанията били важни.

Господа, един професионален футболист, както и музикант, пилот, хирург и т.н. не може да работи по желание. Работи професионално. И понеже нямаме очи да видим, нямаме ум да разберем и сме гьонсурат, нека припомним какво казаха французите за тези, които наричаме лъвове. "България е един умиращ отбор, който няма нищо общо с миналото". (в. "Льо Монд")  "Те са един ограничен отбор. Това беше истинско клане". (в. "Експрес") "България има наистина жалък отбор" (Франс тв). И още, и още, и още...

Ние сме пълен аутсайдер и всеки ни бие като тъпан на сватба. Тези ли наричаме "лъвовете"? Разум ли нямаме, или нямаме срам?

Юлий Москов