Мирослав Живков и Велизар Чернокожев след връщането от Унгария: Това бе много полезен турнир за нас

Късно снощи воденият от Мирослав Живков национален отбор се прибра от приятелския международен турнир в Секешфехервар. На унгарска земя „лъвовете“ завършиха на второ място след две победи и една загуба. Нашите момчета надиграха трудно Швеция с 3:2, загубиха от Австрия с 1:3, а в последния ден от надпреварата се наложиха с 3:0 над домакините.

Ето и какво каза за сайта на БФВолейбол volleyball.bg старши-треньорът на тима Мирослав Живков:

„Мисля, че се получи един добър и най-важното полезен турнир за нас. Изправихме се срещу опитни и добри отбори. Опитахме се и дадохме шанс на всички да влязат в игра, за да видим в какво моментно състояние се намират. Радващото е, че всички момчета показаха много сериозна мотивация и желание да се представят по възможно най-добрия начин. Опитаха се да спазят и изпълнят предварително поставените задачи на полето, както и да покажат това, което тренирахме в последните няколко седмици.

Определено съм доволен и от постигнатите резултати. Успяхме да се върнем и да спечелим от 0:2 срещу Швеция. Победихме Унгария и играхме равностойно срещу Австрия, който е един много добър отбор. Със сигурност има още много върху какво да работим и затова продължаваме да тренираме на пълни обороти.“

Основна фигура в тези срещи бе диагоналът Велизар Чернокожев. Състезателят, който през миналия сезон стана шампион на България с „Добруджа 07“ (Добрич), заби 17 точки във втория двубой срещу Австрия и 20 при обрата от 0:2 в първия ден срещу коравите шведи.

Срещу Унгария Чернокожев бе заменен в стартовата шестица от Спас Байрев и се появи в игра в третия гейм.

Младокът бе избран за капитан на тима от старши-треньора Мирослав Живков. Въпреки, че е само на 21 години, юношата на „Левски“ (София) вече има натрупан и солиден опит с мъжкия национален отбор. Той бе част от тима, който през миналото лято спечели сребърните медали от първите в историята Европейски игри в Баку.

Ето и какво каза 212-сантиметровият нападател в интервю за сайта на БФВолейбол volleyball.bg, минути след кацането на летището в София:

-В какво настроение се прибирате от този приятелски турнир?

-В добро настроение сме. Завършихме на второ място. Бихме два отбора, които са на едно доста прилично ниво. Не бих казал високо, но прилично. Държаха една много добра организация вътре в полето. Особено отборът на Швеция имаше доста сериозна организация, но просто нямаха физически качества момчетата, които успяха да компенсират с други компоненти. Затова и ни затрудниха толкова много в първия мач. Трябваше да се адаптираме към тяхната игра, защото тя е по-бърза и по-нестандартна за нашия волейбол.

След това играхме с отбора на Австрия, който също показа добър волейбол. Имат момчета, които играят в Италия и другите добри първенства в Европа. Ние направихме някои грешки, които са нормални за нов отбор, като нашия. Не можахме да спазим някои от указанията и заради това загубихме.

В последния мач играхме с домакина Унгария, който не показа много добра игра, но и ние се представихме силно и затова ги приключихме бързо с 3:0.

-Доволен ли си лично от твоето представяне?

-От моето представяне не съм доволен. Можеше да е много по-добре, но продължавам да тренирам и мисля, че когато трябва, във важните моменти, ще се появи играта, която търся.

-Твоят съотборник Мартин Атанасов каза, че атмосферата вътре в отбора е много добра?

-Да, да, да! Много се радвам, че старши-треньорът ме избра мен за капитан и съм в такъв отбор, в който няма нужда да правя кой знае какво, за да поддържам атмосферата или извън залата да има настроение и колектив. Напротив, всички момчета сме заедно. Постоянно излизаме напред назад заедно, забавляваме се, говорим си, събираме се. По време на тренировките всички даваме най-доброто от себе си, защото всички сме за втора или първа година в националния отбор и трябва всеки да покаже най-доброто, на което е способен. Затова наистина колективът е добре и има уважение вътре в тима, както между нас момчетата, така и към щаба и треньорското ръководство.

-Помага ли ти опитът, който натрупа с националния отбор през миналия сезон?

-Със сигурност. Чувствам се някак си малко по-различно, защото си спомням миналата година, когато за първи път ме викнаха в мъжкия национален отбор и ми бе малко по-притеснено. Но пък и тогава имаше повече от по-опитните играчи, които са по-отдавна в тима. Докато сега в този отбор всички сме както казах за първа или втора година, така че никой не трябва да се притеснява от другия или да показва кой знае какво. Просто трябва да правим това, което можем.

-Успяхте ли да се сработите?

-Категорично не. Още не сме успели да се сработим. Работим върху това и този турнир много ни помогна именно в този аспект. Защото едно е да тренираш и да показваш сработка, друго е, когато излезеш в игра. Тогава е съвсем различно. Мисля, че този турнир в Унгария много ни помогна, за да осъзнаем горе долу на какво ниво сме в етапа на подготовката. Мисля, че сега като почнем отново тренировки ще знаем на какво точно да наблегнем и занапред върху какво да тренираме повече.

-Какво си пожелаваш през това лято?

-На първо място си пожелавам всички да сме здрави. Това е най-важно. Да сме здрави, да поддържаме същата мотивация и желание за тренировки, както го правим до момента и да имаме късмет, защото без него няма как да стане. Здраве, упоритост и късмет. Това ни трябва!