Мирела ни изкачи до Таджикистан и Замбия, САЩ е абсолютен доминант

България се нареди на 59-о място в крайното класиране на световното първенство по лека атлетика в Лондон, което завърши снощи. Състезателката ни в скока на височина Мирела Демирева се класира за финала, където остана седма, и така донесе на страната ни 2 точки за окончателната подредба. Тя бе единствената българка в топ 8 на една от надпреварите, след като Тихомир Иванов се отказа от финала на висок скок заради контузия, а Ивет Лалова не успя да се добере до финала на бягането на 200 метра.

На същото стъпало с нас са Таджикистан, Замбия, Перу и Гранада. Иначе очаквано абсолютният първенец по медали е САЩ с 30 спечелени отличия. Американците имат и най-много златни - цели 10. Към тях те добавят 11 сребърни и 9 бронзови отличия.

Втори са кенийците с 11 медала - 5 златни, 2 сребърни и 4 бронзови. Кения бе водач в класирането на миналото световно в Пекин през 2015 година. На стълбичката се качва и Южна Африка с 3 златни медала, 1 сребърен и 2 бронзови. Китай има повече отличия от южноафриканците - 7, но в подреждането по титли е на пето място с общо 2. Франция пък има 3 титли и 2 бронза, като това я нарежда четвърта в крайната класация.

Домакините от Великобритания завоюваха общо 6 медала, от които 2 със златен оттенък. Британците са 6-и в общото подреждане. Интересна е ниската позиция на Ямайка, която се нарежда чак 16-а само с 1 злато и 3 бронза. Това се дължи най-вече на неуспеха на Юсейн Болт и в трите му дисциплини - 100 м, където грабна трето място, 200 м и щафетата 4 по 100 метра.