Министър Кралев: Даниел Асенов е бъдещето на българския бокс

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетни плакети на европейския шампион по бокс Даниел Асенов, на личния му треньор Тодор Мутафов и на наставника на националния ни отбор Хоел Еухенио Солер Арате.

„Даниел е едно от лицата на нашия спорт в момента и бъдещето на бокса. Той е пример за много деца и любимец на много българи. Едва 20-годишен вече е двукратен европейски шампион за мъже и с общо четири титли на Стария континент. Много съм щастлив за него, защото знам как се труди и колко много лишения е преживял. Бил съм с боксьорите по състезания и съм наясно как цяла седмица, докато трае турнирът, те трябва да спазват много строг режим и да водят битки само на една закуска. Следя кариерата на Даниел от години, радвам се, че той се развива във възходяща линия и му пожелавам да постигне следващата си цел – титла от Световното първенство в Хамбург“, заяви Кралев.

Министърът пое ангажимент да съдейства за реновирането на боксова зала в родното място на Асенов – Кукорево, в която с деца и подрастващи да работят личният му треньор Тодор Мутафов и големият му брат Катин.

„Когато имаме спортист на такова ниво, държавата трябва да помага, за да може около него да се изгради силен отбор и повече деца да бъдат мотивирани да се занимават със спорт“, каза Кралев.

Старши треньорът на националния ни отбор Хоел Еухенио Солер Арате и президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински благодариха на Кралев за подкрепата, която състезателите получават, като им е осигурено всичко необходимо за тренировъчен процес на най-високо ниво.

Министърът пожела успех на българките, които ще участват в стартиращото на 3 юли в зала „София“ Европейско първенство по бокс за момичета и девойки. Както е известно, 14 наши боксьорки ще вземат участие в шампионата, а сред надеждите ни за медал са двукратната европейска шампионка при момичетата и девойките Еми-Мари Тодорова (48 кг), Горяна Стоева (51) – сребърна медалистка от ЕП 2016, Мелис Йонузова (69) – бронзова медалистка от Евро 2016 – при девойките, както и Мелек Закифова (46) – бронзова медалистка от Евро 2016 при момичетата.