Министър Георгиева прие посланика на Германия

снимка: МФВС

Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева прие по негова молба немския посланик Н. Пр. г-н Матиас Хьопфнер.

Срещата е първа между двамата държавници, в която те се информираха взаимно по въпроси в областта на спорта, младежката политика и бъдещето на отношенията между двете страни в тези сфери.

„Срещата се оказа полезна както за мен, така и за Негово превъзходителство посланика. Запознах моя гост с настоящето на българския спорт и младежката политика като част от ресора, за който отговарям – заяви министър Георгиева. – Спортът е и дипломация в действие, а това е особено полезно в подобни срещи. Информирах посланика за развитието и финансирането на спорта за високо майсторство, както и за масовия спорт, който е основата за постигане на високи резултати в различните дисциплини.”

Н. Пр. г-н Хьопфнер първо поздрави министър Георгиева за победата на Цвети Пиронкова срещу германката Анджелик Кербер и пожела успех на българката в откритото първенство на Австралия.

„Спортът и младежта вървят заедно, защото са част от една неделима система – продължи министър Георгиева – затова усилията на ръководеното от мен министерство и на моя екип са насочени към подобряване на условията за масов спорт, особено на общинско ниво. Информирах посланика за програмата за изграждане на спортни комплекси във всички общински центрове в страната.”

Посланик Хьопфнер запозна спортния министър с възможностите за сътрудничество по новия период на програма „Еразъм +” /2014 – 2020/, в който за пръв път се отделят пари и за спортни дейности. Министър Георгиева беше запозната от своя гост и с работата на Сдружението за международно сътрудничество в Германия, което е имало представителство в България до приемането ни за пълноправен член на Европейския съюз през 2007 година.

По въпроса за младежката безработица в България министър Георгиева изтъкна, че изграждането на общински спортни центрове, въвеждането на професионална подготовка в спортните училища като организатори и помощник-треньори и повишаването на квалификацията на треньорските кадри по линия на НСА „Васил Левски” са стъпки за намаляване на безработицата сред младите хора у нас.

Н. Пр. посланикът на Федерална република Германия покани министър Георгиева на 23 февруари в Банско, за да присъства на дипломатическия ски турнир.