Микел Артета - новият мениджър на Арсенал, с договор до 2023 година

Арсенал назначи Микел Артета за мениджър на договор за три и половина години, по информация на The Guardian. Бившият халф на клуба се присъединява от Манчестър Сити, където той асистира на Пеп Гуардиола. Артета заменя Унай Емери, който беше уволнен в края на ноември, и поема юздите от Фреди Люнгберг. За компенсацията, изплатена от Арсенал на City, се твърди, че е около 1 милион лири.

37-годишният испанец няма опит като мениджър, въпреки че работи заедно с Гуардиола от юли 2016 г. Артета беше кандидат да поеме работата в Арсенал преди 19 месеца, но клубът избра Емери. „Това е огромна чест“, каза Артета пред сайта на Арсенал. „Арсенал е един от най-големите клубове в света. Трябва да се състезаваме за най-добрите трофеи в играта и това ми стана ясно по време на дискусиите ми със Стан и Джош Кроенке и старшите хора от клуба.

„Всички знаем, че има много работа за постигането на това, но съм убеден, че ще го направим. Аз съм достатъчно реалистичен, за да знам, че няма да се случи за една нощ, но сегашният състав има много таланти и има голям набор от млади играчи, идващи от академията."

Ръководителят на клуба по футбол Раул Санлехи каза: „Срещнахме се с няколко кандидати от най-висок клас и Микел се открои пред всеки един от нас като перфектният човек за нас. Микел разбира футболния клуб Арсенал и какво означава това за нашите фенове по целия свят. “ Брендън Роджърс беше в списъка на Арсенал този месец, но подписа нов договор в Лестър. Артета поема отбор 10-и във Висшата лига, след като спечели един мач от лигата от началото на октомври