Михаил Таков очаква медали от Световното по бокс

галерия:

Главният треньор на националните отбори на България по бокс Михаил Таков сподели вижданията си около предстоящото Световно първенство за младежи и квалификация за Младежките олимпийски игри в Нанджинг, което ще се проведе от 14 до 24 април в зала „Арена Армеец” в София.

- Г-н Таков, доволен ли сте от проведената подготовка с младежките национали, които от понеделник започват битки на Световното първенство в София?

- Подготовката реално започна с Борислав Бояджиев на тренировъчния лагер на Белмекен, където са поставени доста добри основи. Мина през различни участия в турнири от вътрешния и международния календар и завърши с лагер преди самото Световно, по време на който проведохме много спаринг срещи с гостуващите ни отбори.

- Освен с американците, с кои други отбори се срещнахте?

- През ден уговарях различни треньори от курса, в който участвах, да дойдат и да проведем съвместни тренировки. Така се срещнахме с боксьори от Китайско Тайпе, Турция, Алжир, Азербайджан, Германия, САЩ. Тези отбори няма къде другата да ги срещнем и щом са ни дошли на крака, трябваше да се възползваме от това.

- Като видяхте нивото на толкова много отбори, имате ли увереност, че българският тим ще може да се представи добре на Световното?

- Това е едно от най-големите състезания, което ще се проведе в България изобщо, а и по брой на боксьорите на Световно досега – също. Тъй като ще имаме квалификация и в три категории при девойките, означава, че ще имаме още повече състезатели. Битките ще продължат цели 10 дни. Въобще, очертава се да е много голямо и силно първенство. Момчетата ни са здрави, имат самочувствие и желание за игра, което ни би е целта, а не да бъдат убити още преди да са се качили на ринга.

4079175

- Какви са вашите очаквания за представянето на възпитаниците ви?

- Очаквам да имаме медали, да направим добро представяне. Но всичко е ден за ден, няма да стане така леко, има категории са над 40 боксьори.

- Вие лично участвахте и в треньорския семинар. Какви бяха там функциите ви и как премина той?

- Това беше изпит, който трябваше да проведем според новите изисквания на АИБА, а според тях всеки треньор в зависимост от възрастта му трябва да покрива изисквания съответно за 1, 2 и 3 звезди. Досега бях участвал на подобни изпити само за първите две категории и съм много щастлив, че бях поканен за първи път от председателя на треньорския съвет на АИБА Адам Кушар от Полша да работя с него в екип по изпита за 3 звезди. 35-има треньори от почти цял свят минаха през този изпит, но за съжаление не всички го издържаха.