Матей Казийски: Волейболът в България умира

снимка: БТА

Волейболистът Матей Казийски сподели в интервю пред worldofvolley.com, че волейболът умира в България като спорт.

Звездата на Трентино се завърна в италианския клуб, където изкара най-добрите си години и спечели абсолютно всичко на клубно ниво заедно с треньора Радостин Стойчев.

Както е известно, обаче, Казийски се отказа от националния отбор на България след уволнението на Стойчев, който беше начело на "лъвовете". Казийски не беше съгласен с управлението на БФ волейбол и искаше оставката на инж. Данчо Лазаров.

- Би ли ни казал какви са главните причини, заради които ти не искаш да играеш за българския национален отбор?

- Имах много голямо неразбирателство с волейболната федерация и с техния начин на ръководене на националния отбор и на волейбола като цяло. Имаше много слухове за моето завръщане в отбора през лятото. Аз имах среща с новия национален селекционер Пламен Константинов и му казах, че не съм готов да се върна. Но можем да говорим отново в бъдеще ако някои неща се променят. След това нищо не се промени и моята позиция остана същата.

- Какви са тези неща, които искаш да промениш във волейбола?

- Когато започна всичко, аз исках големи промени във волейболната федерация, защото мисля, че е време спортът да се развива по друг път. Ако продължим по сегашния курс, волейболът ще продължи да умира малко по малко. Имаме много проблеми още от юношеските формации и тези проблеми се прехвърлят и в първите отбори.

Освен това, клубовете оцеляват много трудно, като повечето от тях имат много сериозни финансови претенции. Всяка година има опасност от изчезване на клубове, които имат история по 50, 60 и 70 години. Нямаме закон за спорта, който да определя собствеността и финансирането на клуба. Затова и много компании не искат да финансират клубовете. Като цяло волейболът е в много лоша ситуация в България.

- Първият ти двубой след завръщането ти в Тренто бе и първият мач за новия сезон срещу Падова вкъщи. Как се чувстваше, когато влезе в залата?

- Беше невероятно. Все едно да бъдеш далеч от вкъщи за дълго време и един ден да се завърнеш. Прави ме щастлив да гледам познатите лица по трибуните. Също така това беше първият ни мач и беше важно да започнем добре и с победа пред феновете, но най-важното е да завършим добре сезона.

- Какво ти липсваше най-много в Тренто?

- Не мога да кажа, че нещо определено ми е липсвало. Бях навън само за една година и тя мина доста бръзо. Изкарах много добър период в Анкара и съм щастлив,че имах възможността да се върна обратно.

- Какви са целите на Тренто този сезон?

- Трябва да изградим добър отбор, който да е конкурентен на най-добрите отбори в Италия. Изиграхме някои много добри мачове, но все още ни липсва постоянство. Трябва да играем добре всеки мач и, разбира се, за мен успехът означава да се окичим с медали и купи накрая на сезона.