Масови безредици във Франция след победата на Алжир

снимка: БТА/AP

С масови безредици завършиха тържествата на французите от алжирски произход по повод класирането на Алжир на осминафиналите на Мондиал 2014 в Бразилия.

Празненствата на феновете прерастваха в хулигански прояви в редица градове като Париж, Лион, Гренобъл и Марсилия.

Опожарени бяха десетки автомобили и мотоциклети. В Париж през нощта имаше сблъсъци между полиция и фенове на прочутия булевард Шанз-Елизе.

Привържениците замеряха органите на реда с бутилки и камъни. Полицията трябваше да атакува хулиганите. Няколко души бяха задържани.

Движението по околовръстния път на френската столица на няколко участъка беше доста затруднено заради автомобилите на празнуващите фенове.

В град Рубе, в северната част на Франция, в който живеят много имигранти от Алжир, пожарникарите трябваше да пътуват повече от сто пъти, за да гасят запалени коли и мотоциклети. Хулиганите унищожиха десетки автомобили.

В Марсилия имаше сблъсъци в централната част на града. Полицията използва сълзотворен газ, за да успокои феновете. Един от полицейските патрули е бил замерян с камъни. В Лион привържениците се събраха в един от най-големите площади в Европа - Белкур.

Полицията трябваше да използва водни струи и сълзотворен газ, за да "успокои" тълпата. По улиците в града имаше повече от 450 полицаи и жандармеристи. Атаки срещу органите на реда имаше в предградията на Лион, където полицаите също използваха сълзотворен газ.

В града са опожарени над 30 превозни средства. Алжир се класира за осминафиналите на световно първенство за пръв път в историята си, след като завърши 1:1 с Русия. Руският тим отпадна от Мондиал 2014 в Бразилия.