Мартин Стоев разкри подробности за скандалната проба на Гибона в Пекин

снимка: lokovolley.com

Бившият треньор на националния ни отбор по волейбол Мартин Стоев върна лентата назад към Олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Той разкри интересна история относно съмнителната допинг проба, която изкара Пламен Константинов от игра за доста дълго време. Специалистът заяви, че резултатите от проверката на Гибона не са били документирани, а само съобщени по телефона. Стоев сподели, че с Пламен в състава България е можела да стигне далеч. Припомняме, че родните национали претърпяха поражение от Русия на 1/4-финалите.

"На Олимпиадата в Пекин имахме амбиции да вземем медал. Историята с Пламен Константинов със сигурност повлия на отбора, него го нямаше една седмица, един-два мача не игра. Въпросът е, че аз проба не съм виждал. Тоест, черно на бяло не съм виждал нищо! Не съм виждал, че Пламен е уличен в нещо, че е взимал нещо - проба и документ не съм виждал. Имаше обаждане по телефона от София, от нашата допинг лаборатория, че едва ли не има нещо в него. И той не се примири с това нещо. 

Пламен каза, че не е съгласен с това, защото не е взимал нищо. Поиска да си направи проба в Олимпийското село, но те му отказаха. Тогава замина за Европа, за да си направи пробата. След една седмица ми се обади и каза: "Моята проба е чиста". Викам: "Щом е така, вземи пробата и идвай, пускам те да играеш". Аз проба, в която пише, че Пламен Константинов има нещо, не съм виждал. Не мога да ви кажа, че става дума за саботаж. Не вярвам дотам да стигнем. 

Казах на нашия доктор тогава: "Докторе, аз на телефонно обаждане не мога да вярвам. Трябва да ми дадеш документ, че препоръчваш аз Пламен да не го пускам. Иначе аз нямам основание да не го пускам в игра". Доколкото си спомням, оттук ни казаха, че ако издадат такъв документ, това означава, че автоматично трябва да бъде наказан две години да не играе волейбол, защото това е официален документ. И затова не издават документа, а само ни предупреждават - да пазим състезателя, да пазим отбора, да пазим имиджа. 

Дали с пълноценен Пламен Константинов щяхме да вземем медал в Пекин? Всичко е възможно, всичко е възможно. Ние поведохме на Русия, 1:0 за нас, имахме шанс да спечелим и втория гейм, но вече съдията се намеси много сериозно, ако сте гледали мача - не ни даде възможност. Вече при 2:0 отивахме на полуфинал. В този мач ни отрязаха крилете още в началото. Много добре го помня този съдия, унгарец беше и не ни даде шанс. Според мен на Олимпийски игри великите нации винаги се подпомагат", довери Мартин Стоев пред колегите от "Спортал".