Мартин Божилов за новите прически на националите

снимка: cev.lu

Българският национален отбор по волейбол ще има възможност да спечели златните медали на първите в историята Европейски игри в Баку! В драматичния полуфинал нашите момчета надиграха Полша с 3:2. Успехът бе 6-ти за „лъвовете“ от седем мача в азербайджанската столица. На финала състезателите водени от Николай Желязков ще се изправят срещу Германия, който по-късно вчера се наложи над Русия с 3:1. Именно от „бундестима“ е и единствената загуба на „трикольорите“ в престижния турнир. Националите отстъпиха на немците с 0:3 в срещата между двата тима от Група В на Игрите.

В двубоя срещу Полша 9 от общо 14 играчи в нашия отбор излязоха на полето с обръснати глави. Решението да се разделят с косите си националите взеха след излизането от групата и класирането на 1/4-финал.

„Взехме това решение преди мача с Турция. Казахме си един на друг, че ако се класираме на 1/2-финал ще го направим“, разказа след щастливия полуфинал, пред сайта на Европейската конфедерация по волейбол (cev.lu),  либерото на представителния ни тим Мартин Божилов.

„Решихме да направим един експеримент. Да направим нещо различно, нещо екстравагантно. Щастливи сме, че ни донесе късмет. Може би от сега ще се превърне в традиция“, каза още Божилов.

По повод това, че петима от състезателите на Николай Желязков не бяха с обръснати глави, Божилов отговори с усмивка: „Някои от момчета просто не изглеждат добре без коса и за това решиха да не го правят.“

Интересното е, че „трикольорите“ не са единствените на тези Европейски игри, които се решиха на подобно действие. Отборът на Финландия, който отпадна още в груповата фаза има 20-годишна традиция, според която, когато някой играч направи дебют за мъжкия отбор в официален мач трябва да си обръсне главата. Именно това се случи на няколко финладнци в азербайджанската столица.

Така след 35 години България отново ще има възможност да спечели златните медали от голям международен турнир. За последно волейболистите ни играха на финал на Олимпиадата в Москва през 1980 година, когато загубихме от бившия СССР с 1:3.

Решителният сблъсък България – Германия е в неделя от 11:00 ч.б.в. и ще бъде следен на живо от Sporta.bg

"Българска Федерация Волейбол"