Мартин Атанасов след четвъртото място в Европейска лига: Младостта ни помогна да загубим от Естония

снимка: volleyball.bg

Мъжкият ни национален отбор остана на 4-о място при дебюта си в Европейската лига през този сезон. „Лъвовете“ бяха домакин на решителните мачове от турнира във Варна и имаха мачбол при 15:14 в тайбрека на инфарктно загубения 1/2-финал с Естония. След тежкия двубой и нещастното развитие на срещата „трикольорите“ бяха емоционално изтощени и в събота загубиха спора за 3-о място срещу Австрия с 0:3. Въпреки тези резултати целта, която бе поставена пред тима изглежда изпълнена – младите ни волейболисти от мач на мач показваха по-добри игри, израстваха, а във финалите играха като равен с равен срещу далеч по-опитни и сработени съперници.

Безспорно един от най-добрите състезатели в отбора през цялата надпревара бе посрещачът Мартин Атанасов. 19-годишният волейболист завърши на второ място в класацията на ЦЕВ за най-добър състезател на неговия пост с 41,14 % отлично отразени топки от 158 удара. Пред него е единствено либерото Георг Рингсеис от Австрия с 42,24 %, но от 116. Марти бе и най-резултатният ни волейболист в Европейската лига с отбелязани 94 точки в 8 срещи, което му отрежда 6-о място при най-добрите нападатели.

Ето и какво каза той в интервю за сайта на БФВолейбол volleyball.bg:

-Марти, тежък мач срещу Австрия. Изглеждахте уморени след трудния 1/2-финал, а и като цяло двубоите за 3-о място винаги са били най-трудни за българския национален отбор.

-Както казват всички – „Всеки път сме четвърти“. Не успяхме и тази година да го променим това нещо. Опитахме да се възстановим психически от тежката загуба с 2:3 срещу Естония, където нямахме много късмет в края, но явно повечето от нас не успяхме и така се получи, че срещу Австрия още от началото не ни тръгна играта. Нямаше толкова емоция като срещу Естония и затова загубихме с 0:3.

150500 BONC4726

-В третия гейм бяхте близо до обрат от 18:24. След серия от добри твои сервиси и силна игра в атака на Трифон Лапков отразихте 5 мачбола.

-Успяхме на края на мача да се съвземем. Да имаме малко повече хъс и да сме по-категорични. Успях да вкарам някои добри сервиса, но и това не стигна, за да променим крайния резултат. Както видяхте при последната точка и „орловото око“ не можа да помогне. За съжаление не успяхме да зарадваме варненската публика и България.  

183827 BONC2413

-В 1/2-финала буквално смазахте естонците във втория и четвъртия гейм, които спечелихте съответно с 25:15 и 25:14. В тайбрека имахте и мачбол при 15:14. Какво не ви достигна?

-Точно така, имахме мачбол. Не успяхме да го реализираме, а след това не можахме да спасим няколко ситуации, да се подсигурим, да отиграем възможностите, които имаме. Може би и липсата на повече опит оказа влияние. Младостта в случая ни помогна да загубим. Не искам да се оправдавам, но мисля, че нямахме и късмет в края. В четвъртия гейм бяхме категорични. Имаше момент, в който водихме с 21:8. Бяхме в страшна серия, но явно естонците се съвзеха след този гейм и ни победиха в тайбрека.

203009 BONC3831

-Каква е цялостната ти оценка за участието в Европейската лига. Изиграхте доста мачове срещу силни отбори, постигнахте хубави победи. Помагат ли ви тези срещи да израствате като състезатели?

-По принцип това е целта на този „Б“ национален отбор – да могат да израснат по-младите състезатели и да придобият по-голям опит. Успяхме да го направим това нещо. Имаше по-големи очаквания от нас. Все пак искахме да я спечелим тази Европейска лига, но явно още не сме преодолели младостта и не показахме това, на което сме способни.