Марсело с най-бързия автогол на Световно

снимка: БТА/AP

Бразилецът Марсело си отбеляза най-бързия автогол в историята на световните футболни финали.

Марсело прати топката в собствената си врата в 11-ата минута на мача на откриването на Мондиал 2014 срещу Хърватия снощи в Сао Пауло, който домакините в последствие спечелиха с 3:1.

Досега никой не си беше вкарвал автогол още в първия мач от финалите на Световно първенство по футбол. Това беше и първи автогол на бразилски играч в 20-ото участие "Селесао" на Световната купа.

В историята на футболните Мондиали има общо 37 автогола, като само в четири първенства не са регистрирани такива - през 1934, 1958, 1962 и 1990 година.

България заема челно място в тази негативна класация с три автогола при седем участия на световни първенства. Иван Вуцов при 0:3 от Португалия и Иван Давидов при 1:3 от Унгария вкарват в собствената си врата на Мондиал 1966 в Англия.

На световните футболни финали във Франция през 1998 година Георги Бачев също си вкарва автогол при поражението с 1:6 от Испания.

Единствено играчи от Мексико и Испания също са си вкарвали общо по три автогола на световни първенства, но Мексико има 15 участия, а Испания - 14. Футболисти от 27 страни са реализирали попадения в собствената си врата на футболни Мондиали.