Маестро Федерер: Огънят и ледът са най-важни в тениса

галерия:

Всеки спортист достига до етап, в който губи своята мотивация. По принцип това се случва, след като е постигнал големи успехи и е спечелил много трофеи. Не така стоят нещата при Роджър Федерер. Маестрото разкри, че липсата на мотивация се е прокрадвала още в началото на кариерата му, но е успял да преодолее този етап.

„Когато бях млад, всичко в тура беше ново за мен, чувствах се като дете в магазин за бонбони. Или беше страхотно, или ужасно, защото бях много изморен от пътуванията и промяната на биологичния ми часовник. В някои дни нямах мотивация, но преодолях тези трудни времена“, сподели швейцарецът.

Той дебютира в тура през 1998, а останалото е история. 20 години и 20 титли от Големия шлем по-късно Федерер осъзнава кои са били най-важните фактори за успех на един млад тенисист.

„Разбрах, че умствената сила е един от най-важните фактори за успешна кариера, особено в дългосрочен план. Успях да я постигна и това е едно от нещата, които ме карат да се чувствам горд“.

„Отне ми три години да определя кой съм на корта. Винаги наричам момента, в който съм най-щастлив, ситуация на огън и лед. Огненото желание за победа, да си развълнуван след всяка една точка, и хладнокръвието, с което приемаш загубите, лошите удари, лошите обстоятелства“.

„Мога да дам много съвети за това как да преодолееш отчаянието. Със страст и любов към играта“, сподели Маестрото.

Tenniskafe.com