Любо Пенев: Ще направим каквото трябва, за да се класираме за Евро 2016

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Любослав Пенев говори пред медиите на лагера на тима в Правец. На пресконференцията Ел Голеадор даде оценката си за класата на трикольорите, като я определи като средна европейска и леко нагоре.

Пенев събира за първи път отбора в кампанията за Евро 2016, а нашите стартират квалификациите като гости на Азербайджан на 9 септември.

Пенев предупреди, че играчите вече ще имат много по-малки оправдания, тъй като нивото на работата в щаба се вдига все повече. От друга страна, той каза, че не може да нарече България фаворит срещу Азербайджан.

"От самото начало на лагера да са наясно с кого играем, получават пълна информация за противника като колектив и като индивидуалности. Ние ги подготвяме, но те играят мача", каза Любо Пенев.

В изминалия квалификационен цикъл два проблема се откроиха доста сериозно - съдийските грешки в ущърб на България и лесно изкараните картони от играчите. И докато по първия въпрос Пенев заяви, че няма правилен ход, то той бе категоричен, че вторият проблем трябва да бъде отстранен.

"Една от точките, върху които говорим, са излишните картони. Едно е тактически фаул, за да спасиш отбора си от попадение, друго е когато със своеволие ощетяваш. Не се притеснявам от съдийски грешки, но какво можем да направим?! Нищо. Въпросът е да изчистим нашите грешки - тези, които ние допускаме.

Имаме опит от предишните квалификации. Бърка съдията и ние нищо не можем да направим. Дано да сбъркат в наша полза. Но не търся съдийска помощ, а разчитаме на нашите сили", коментира националният селекционер.

През миналия шампионат Пенев няколко пъти разкритикува българските отбори, че залагат на прекалено много чужденци, а когато отиде на мач не може да види българи в съставите.

Преди месец пък Борислав Михайлов заяви, че има вариант да бъде въведена квота за местни играчи, което обаче е малко вероятно с оглед на европейското законодателство.

"Нека ограниченията за чужденците да тръгнат от БФС, има си Изпълком. Мога да говоря много, но съм само един треньор. Гледам да си върша работата, но милея за българското и виждам, че то се погубва. После няма откъде да черпим материал. А искаме да се класираме на европейски първенства, на световни първенства, при младите искаме да се класираме.

Но в момента това е нашето ниво - средно европейско ниво, леко нагоре. Борим се, тичаме напред-назад, нагоре-надолу.

За групата мога да кажа, че е тежка, като предишната. Но аз мисля, че ще бъдем подготвени, ще направим каквото трябва, за да сме победители в тази група. Като казвам победители, имам предвид да се класираме или да отидем на бараж и оттам да се класираме", добави Любослав Пенев.