Любо Пенев се цанил за треньор на Валенсия за жълти стотинки

снимка: botevplovdiv.bg

Любослав Пенев сбъдна мечтата си – завърна се в Испания като треньор. Или по-точно във Валенсия, където от 1989 до 1995 година е нападател и голмайстор на популярния не само на Иберийския полуостров, но и в Европа тим. Вярно, Любо пое втория тим на „прилепите”, който се подвизава в третото ниво на испанския футбол. Но това няма никакво значение за Чичовото, който на 31 август ще навърши 51 години.

Любо си е прокарал пътека за Валенсия още отпреди няколко месеца. Бил готов на всичко на света, за да е треньор там. Пуснал връзки и в крайна сметка желанието му се превърна в реалност. На 15 юли изтече новината за назначението му. Пенев беше доволен и усмихнат до уши по време на представянето, което ръководството на испанския клуб организира. Достоверни източници на вестник „ШОУ” съобщиха, че той ще получава доста ниска заплата за тамошните футболни стандарти. Даже се твърди, че е най-нископлатеният треньор в историята на втория тим на Валенсия. Да не говорим за първия...

Според нашите информатори Любослав Пенев ще прибира по 18 000 евро на месец. За сравнение той получаваше далеч по-висока заплата в България, докато беше начело на Литекс, ЦСКА и националния отбор. Предишните наставници, водили втория състав на „прилепите” от испанския град са се радвали на по 25 000 и 30 000 евро месечно финансово възнаграждение.

„Това са си направо жълти стотинки. В Испания, особено в известните отбори, треньорите получават доста добри пари. Включително и тези на вторите тимове”, коментират във футболните ни среди.

За всичко обаче си има обяснение. Ето какво твърдят пред вестника на народа близки на Любослав Пенев: „Той има намерение да започне страничен бизнес във Валенсия. За какво иде реч, нека поне на този етап да остане в тайна. Любо искаше да почне работа във футболния клуб даже и по-ниска заплата, но както се казва да се закачи и да заживее тук. След около 2-3 месец ще се захване с въпросния бизнес с надеждата да печели повече. Пък и ако тръгне добре с треньорския занаят в Испания, току-виж му вдигнали заплатата или пък го забележат други клубове, които да го поканят на по-добри условия”.

Междувременно се разбра, че български бизнесмен е помогнал на Любослав Пенев да изчисти голяма част от задълженията, които има към няколко финансови институции. Още преди три години се появи информация, че борчовете на Чичовото не са никак малки. Поради тази причина той не получаваше цялата си заплата като селекционер на националния отбор. 80%  от сумата му беше удържана след заповед на съдия-изпълнител.

Въпросният бизнесмен, чието име се пази в тайна, обаче се смилил над Любослав. Богаташът бил категоричен, че не иска един ден Пенев да му възстанови цялата сума, която ще плати заради него на банките. Държал само на 20-30% процента.

„Това е огромен жест и Любо го оценява. Поради тази причина той и във Валенсия няма да взима цялата си заплата. Ще връща по 2000 евро на месец на бизнесмена в продължение на няколко месеца”, твърдят запознати пред тигъра на печата.