Любо Пенев обвини БФС в даване на подкупи и обеща нов национален стадион

снимка: lap.bg

Кандидатът за нов президент на БФС Любослав Пенев дава в момента извънредна пресконференция. Заедно със своя екип Ел Голеадор даде своята рецепта за оправия на родния футбол, а в същото време посочи десетки кривини и прегрешения, които правят сегашните управници на Централата.

Пенев обвини шефовете на БФС, че ходят из страната и предлагат подкупи от 200, 300 и 400 лева, за да се гласува на предстоящия Конгрес за Борислав Михайлов. Любо заяви, че се готвят софри и предплатени хотели, за да гласуват делегатите за определен кандидат. 

Бившият селекционер на България обяви, че ако стане президент ще сложи квоти за чуждестранни играчи и ще намали техният брой, както и ще извади босовете на клубовете от Изпълкома и ще сложи там само оперативно ръководство, което да е постоянно на линия. Освен това ще въведе електронно картотекиране и ще иска от държавата парцел за нов, изцяло футболен национален стадион. Както и ще построи нови 2 бази за националните гарнитури в провинцията. 

Любо попита къде потъват милионите от УЕФА и ФИФА за развитие на женския футбол.

"Когато станах селекционер, казах че сме на дъното. Сега сме на дъното на това дъно, ако ме разбирате. Обещах преди време, че ще се работи много. Управляващите в БФС обаче изхвърлиха всичко постигнато на боклука.

Това е част от моя екип. Футболният съюз в момента е с върха надолу. Трябва да я обърнем. Във всеки екип ще има висококвалифицирани специалисти.

Зад мен не стои абсолютно никакъв кръг. Квадратчета, триъгълничета няма. Ще разберете останалите хора кои са, когато ви представя нови Изпълком. Новият професионален проект ще бъде съставен от стратегия - за 3, 7 и 10 години. Преди време в Америка решиха, че ще развиват футбол. И си съставиха 10-годишна стратегия. Сега се правят някакви сметки за 4 години. А чакахме 14 години за една база. Ако е така - да сгъваме цирка.

Апелирам всички хора, които се скриха, да вземат да се покажат отново.

ЦСКА още не е обявил своята позиция. Пред феновете свалям шапка. Сега е битката. Който иска да бъде част от промяната - да помага. Но честно и демократично.

Стратегията е съставена от компоненти. Всички налични, които ще обсъдим с екипа ми. На него ще имам пълно доверие. Голямата отговорност не ме плаши.

Ще има корекции в таксите на клубовете. В Изпълкома няма да има президенти и собственици. Иначе се получава конфликт на интереси. Ще има и такси, които ще бъдат премахнати. Въвежда се система за електронно картотекиране. Няма да ми разнасяте някакви списъчета.

БФС ще работи с държавата. С министерствата, общините, кметовете. Надявам се и министърът да не взима страна. Лека забележка си позволявам. Ще поискам парцел за нов стадион. Чисто футболен стадион. Имаме и проект за две нови бази.

Искам ограничаване на броя чужденци, използвани от клубовете. Шампионът от последните години в България какъв принос има за националния отбор? Не се сещам. Трябва да си развиваме българчетата. Иначе не им обръщаме внимание, заради чужденците", заяви Пенев.

Бившият национален селекционер е един от двамата кандидати за поста на настоящия президент Борислав Михайлов, които са обявили официално кандидатурата си.

После думата взе Николай Илиев, който също попиля Боби Михайлов, Лечков и компания. Легендата на Левски разкри, че съществува огромна корупция в детско-юношеския футбол у нас. Той обясни, че има множество сигнали, че родители на някои деца дават по 20-30 хиляди лева, за да са титуляри отрочетата им, макар да нямат качества.