"Лъвовете" загряха за квалификацията с отмъщение срещу Турция

снимка: Булфото

Волейболистите на България победи Турция с 3:0 (25:23, 25:15, 25:20) за час и 15 минути във втората контролна среща между двата отбора, играна пред около 1200 зрители в зала "Христо Ботев" в София.

Така възпитаниците на Камило Плачи си върнаха на турците за вчерашната загуба с  Вчера в контролна среща, играна при закрити врати в същата зала, България загуби от Турция с 1:3 (25:23, 21:25, 24:26, 21:25).

С изключение на първия гейм, когато имаше известни колебания, впоследствие българските национали доминираха изцяло в мача, като в третата част водеха с огромната разлика от 21:13. Тогава настъпи отпускане, като нашите позволиха на съперника да направи поредица от точки до 22:19. След това обаче "лъвовете" спокойно затвориха сета с 25:21, а с това и мача. 

Отличен мач за българите направиха Цветан Соколов и Тодор Скримов, въпреки че и двaмата се оплакваха от контузии. 

Цветан Соколов буквално разпиля турците в атака, забивайки пирон след пирон в полето им, като 205-сантиметровият диагонал на Тренто не пропусна да направи и няколко директни точки от сервис. Той завърши дсвубоя с 14 точки, с което се превърна в топреализатор в мача. Скримов и капитанът Тодор Алексиев добавиха по 12, а центъровете Теодор Тодоров (8 т.)и Николай Николов (6 т.) доминираха на мрежата, като допринесоха с ключови блокади и общо 14 точки.

С победа над Турция българските национали завършиха с успех поредицата от четири контроли преди старта на световната квалификация в чешкия град Опава от 3 до 5 януари 2014 г.

В предишните контроли българският отбор допусна 3 загуби - две от Губерния (Нижни Новгород), воден от бившия капитан на България Пламен Константинов и в първия мач с Турция.