Лупи избухна: Всичко в ЦСКА е незаконно, а вече и мъртво

снимка: БТА

Бившият шеф на ЦСКА Александър Томов говори пред телевизия BiT за случилото се през лятото на "Армията". Според Лупи "червеният" клуб вече не съществува - всичко е било плод на незаконна дейност, други измами и врътки.

Ето какво казва той:

"ЦСКА е клубът, който в последните 15-20 години е малтретиран. Защо? Пример ще дам един: всички други клубове - и Левски, и Славия, да не говорим за Лудогорец, който е привилегированият клуб на България, всички имат уреден въпрос за базите си. Футболът без база няма как да го развиваш. Базата е скъпа, голяма. Как може да правиш гимнастика, ако нямаш салон за гимнастика?! 

През тези всички години проблемът с базите на ЦСКА не е решен. Чрез това държавата, което и да е правителство, контролира какво може да става в ЦСКА. Ето в момента - дали да се оздрави ЦСКА, или да се направи нов ЦСКА - Литекс-ЦСКА, се реши с един жест на премиера Борисов. Фрас, ще дам базите, взимам ги от старото дружество и ги давам на новото. Всичко умря. Защо? Защото това е рубиконът, който решава какво да се прави.

Бойко Борисов ли предопредели съдбата на ЦСКА? В крайна сметка, да. Той реши, че няма да има оздравяване на клуба, което беше единственото законово решение, и че ще има нов ЦСКА, който се регистрира от Литекс и Етрополе. Той го реши, да. 

За кой ЦСКА съм, този в "А" окръжна? Не, в никакъв случай. Аз не пожелах да взема страна в такъв спор, защото в крайна сметка ЦСКА трябва да има. Така че желая успех на всички, които могат да развиват спорта и клуба. Само мога да кажа, че когато в една страна законите се нарушават на всяка крачка, в случая законите бяха нарушени многократно, от А до Я, самият фалит на ЦСКА беше незаконен. Там има гигантска измама. 

Не виждате ли с ЦСКА какво се направи? Главната цел е финансова. Клубът го взеха група лица без да платят една стотинка! Цената беше или да го купиш от някого за пари, или да платиш дълга като цена. Дългът така или иначе остава. Поемаш го, изплащаш го и това е цената. В целия свят така се плаща. В целия свят дългът е цена. Те го взеха без пари чрез ново дружество, което се регистрира за 50 стотинки, условно казано. Ето това е. Има огромна финансова измама.